Συνταγές
Να το δοκιμάσετε – έχει ενδιαφέρον το Αρβανίτικο τηγανόψωμο
Η συνταγή είναι από Χρήστος Κατσικογιάννης – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
35′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα και 25′ αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: 10
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 φακελάκι (8-9 γρ.) ξηρή μαγιά
-ελάχιστο αλάτι
Για τη γέμιση (προαιρετικά)
300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Για το σερβίρισμα
πετιμέζι ή ζάχαρη ή μέλι ή τεκίλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξουμε το αρβανίτικο τηγανόψωμο, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά 300 ml. χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Τη ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει, τη σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη και αφήνουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να ξαναφουσκώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες του πινγκ πονγκ. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε δίσκο με διάμετρο περίπου 15 εκ.
Αν θέλουμε κάποια τηγανόψωμα γεμιστά, ανοίγουμε μια μπαλίτσα ζύμης, βάζουμε στο κέντρο της λίγη φέτα, κλείνουμε πάλι σε μπαλίτσα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκο λίγο πιο μικρής διαμέτρου.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 εκ. ελαιόλαδο και ένα σφηνάκι τεκίλα. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε κάθε τηγανόψωμο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να βγάλει φουσκάλες και να ροδίσει.
Σερβίρουμε τα τηγανόψωμα σκέτα ή πασπαλισμένα με ζάχαρη, ή περιχυμένα με πετιμέζι ή μέλι και ίσως ταχίνι.
Η συνταγή είναι από Χρήστος Κατσικογιάννης – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.