Συνταγές
Απλά λατρεία – ψωμάκι γάστρας χωρίς ζύμωμα – έξτρα τραγανό
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή από “Argiro Roula – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά : Για μία φρατζόλα .
500 γραμ . Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι Ξηρή Μαγιά
1 κουτ.γλυκού Αλάτι
1/2 κουτ.σούπας Ζάχαρη
350 γραμ. Νερό σε θερμ.δωματίου
2 κουτ.σούπας Ελαιόλαδο
Σποράκια γλυκάνισου προαιρετικά
Σουσάμι προαιρετικά
( Αν θέλουμε δυπλασιάζουμε τα υλικά για 2 φραντζόλες ).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ( εκτός απο τον γλυκάνισο και το σουσάμι ), να απορροφηθεί το αλεύρι . Δεν θα γίνει ζύμη σφιχτή ,θα κολάει πολύ το υλικό . Σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και βάζουμε το μπόλ στο ψυγείο για 12 ώρες να ωριμάσει ( φτιάχνουμε τη ζύμη απο το βράδυ και ψήνουμε το πρωί ).
Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο που θα δουλέψουμε και πασπαλίζουμε με λίγο γλυκάνισο αν θέλουμε , αδειάζουμε το μίγμα απο το μπόλ πάνω στο αλεύρι ( το μίγμα είναι πολύ μαλακό ),
Πασπαλίζουμε ξανά με λίγο γλυκάνισο και λίγο αλεύρι και διπλώνουμε τη ζύμη 3-4 φορές σαν πακετάκι και τις δίνουμε σχήμα φρατζόλας ή καρβελιού ,ότι προτιμουμε .
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και βάζω τη γάστρα μου μαζί με το καπάκι της στο φουρνο ,στους 220 βαθμούς να κάψει καλά για 15 λεπτά περίπου . Βγάζουμε απο τον φούρνο ,αν θέλουμε τοποθετουμε μια λαδόκολλα στον πάτο της και βάζουμε μέσα το ψωμάκι μου. Πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι και με ένα ξυραφάκι η μαχαίρι χαράζουμε σε 3-4 σημεία .
Αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι .
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς αντιστάσεις για 35 λεπτά με κλειστό καπάκι και μετά για άλλα 25 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να ροδήσει .
Βγάζουμε πάνω σε σχάρα το ψωμάκι μου να κρυώσει .
Και κάτι ακόμα :
Οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν ,ανάλογα τον φούρνο και τη γάστρα μας .
Όταν ψηνουμε σε πήλινη γλάστρα ,οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες ήταν αυτοί που γράφουμε πιο πάνω .
Τώρα που χρησιμοποιώ μια απλή γάστρα εμαγιέ ,το ψωμί αρπάζει εύκολα και ψήνουμε ως εξής : ψήνω στους 220 βαθμούς τα πρώτα 15 λεπτά στην τελευταία σχάρα του φούρνου . Κατόπιν βάζουμε τη σχάρα λίγο πιό ψηλά στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και κατεβάζουμε τη θερμ.στους 180-190 βαθμούς για 1/2 ώρα . Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για λίγο να πάρει όσο χρώμα χρειάζεται ακόμη.
Επίσης αν δεν θέλουμε να περιμένουμε το ψωμί να ωριμάσει τόσες ώρες ,μπορούμε να αφήσουμε το ζυμάρι μέσα στο μπόλ 2-3 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας και μετά να ψήσουμε .
Νόστιμη συνταγή από “Argiro Roula – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”