Συνταγές
Ανεπανάληπτα! Το πιο ωραίο τσουρέκι και εύκολο και νόστιμο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Βγαζουμε 5 τσουρέκια….
ΥΛΙΚΑ
1 κιλο αλεύρι αλατινη(ίσως χρειαστεί λιγο παραπανω) – μπλε Αλατινη όχι ειδικό για τσουρέκαι
300 γρ. ζαχαρη
5 αυγα
1 κουπα γαλα
1 κουτ.σ.μπεικιν
3 βανιλιες
170 γρ βουτυρο
1 φακελάκι μαχλεπι(σκόνη)
2_3 σποράκια μαστιχα(αλεσμενη)
2 κύβους μαγια – 50 γρ
ΌΛΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΊΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε τη μαγιά μιση κούπα χλιαρο νερό μια κούπα αλεύρι και μια κουταλιά ζάχαρη… ανακατεύουμε και αφήνουμε 1 ωρα να γίνει το προζύμι μας
Σε άλλη λεκάνη χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγα +το γαλα χλιαρο
με το χέρι το χτυπάμε…δεν το παιδεύουμε πολύ..
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε όλα μαζί.
Ζυμώνουμε και στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο λιωμενο(εδώ σταματάμε το ζύμωμα…. απλώς…. διπλώνουμε 4_5 φορές τη ζύμη…)
βάζω Ήπειρος ή κάποιο άλλο καλό βούτυρο…
Ανάβω τον φούρνο στους 200β αντιστάσεις για 5 λεπτά. Μετά κατεβάζω στους 150β και βάζω μέσα τα τσουρέκια. Καλό είναι στον πάτο της κουζίνας να βάλουμε ένα μικρό πυρίμαχο μπολάκι με λίγο νεράκι…κάνουν ωραία γυαλιστερή κρούστα..
Κάνουμε το προζύμι
Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη προσθέτουμε όλα τα υλικα συν το προζύμι, εκτός του βουτύρου που το βαζουμε στο τέλος…
Χωριζουμε τη ζύμη αναλόγως πόσο μεγάλα τα θέλουμε…Κάνουμε πλεξούδες και σαλιγκαρους και τα τοποθετούμε αραιά στο ταψί γιατί φουσκώνουν.
Αφήνουμε να φουσκώσει 2 ώρες…. πλαθουμε τσουρεκακια….. αφήνουμε πι να φουσκωσουν και ψήνουμε αφού αλειψουμε με αυγό και αμυγδ. στους 150 β 35 λεπτά περιπου
χτυπάμε 1 ολόκληρο αυγό με 2 κουταλιές νερακι και αλείφουμε προσεκτικά.
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.