Συνταγές
Ανεπανάληπτα κρουασάν με προζύμι και διαφορετικές γεμίσεις (ζύμη ατσμάδων)
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη εκτέλεση συνταγής μαγειρικής από “Margarita Kariwtou – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά:
150 γρ.φυσικό προζύμι
220 γρ.χλιαρό ( όχι καυτό) γάλα πλήρες λιπαρών
80- 100 γρ.ελαιόλολαδο ( ή σπορέλαιο)
1 αυγό
25 γρ.ζάχαρη
540-550 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
8 γρ.αλάτι
* 1 Κρόκο + 1 κγ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο για επάλειψη
Γέμιση : γλυκιά ή αλμυρή
Εκτέλεση
Διαλύουμε το προζύμι στο χλιαρό γάλα
Προσθέτουμε το λάδι, το αυγό ελαφρά χτυπημένο ,την ζάχαρη ,και αναμειγνύουμε
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι νά πάρουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη,που να κολλάει λίγο στα χέρια και τέλος το αλάτι
Δουλεύουμε λίγο την ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ
Βάζουμε την ζύμη σε ένα ευρύχωρο μπώλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες ,ώστε να ξεκινήσει η ενέργεια του προζυμιού
Η ζύμη μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου,ώστε να διπλασιαστεί και να χρησιμοποιηθεί άμεσα
#Μπορούμε επίσης να ζυμώσουμε αργά το βράδυ, με θερμοκρασία 19β και το πρωί η ζύμη να είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί, αφού την έχουμε άφησει όλο το βράδυ σκεπασμένη στον πάγκο , εκτός ψυγείου
#Αν όμως είναι καλοκαίρι , μετά το αρχικό 2ωρο φούσκωμα την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε μέχρι 20 ώρες
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και αφήνουμε 2 ώρες , ώστε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου
Αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας ,ανοίγουμε παραλ/μα φύλλα , μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας και κόβουμε με το ειδικό εργαλείο το χαρακτηριστικό σχήμα των κρουασάν ή χαράζουμε με μαχαίρι
Γεμίζουμε με γέμιση και τυλίγουμε!
Αφού τα ετοιμάσουμε όλα τοποθετούμε τα ταψιά σε χλιαρό μέρος και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο ,περίπου
2 ώρες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190β στις αντιστάσεις ή αέρα
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα και αλείφουμε με πινέλο!
Πασπαλίζουμε με σουσάμι άσπρο ,μαύρο τα αλμυρά και τα γλυκά με παπαρουνόσπορο πριν το ψήσιμο ή άχνη μετά
Ψήνουμε για 20 -30 λ περίπου ,μέχρι να ροδίσουν
*Η συνταγή ζύμης ατσμάδων με προζύμι της Λίτσα Σκαρμούτσου-Βαλαβάνη
Νόστιμη εκτέλεση συνταγής μαγειρικής από “Margarita Kariwtou – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”