Connect with us

Συνταγές

Άλλη μια φουρνιά από 20 ατομικά, μυρωδάτα και σούπερ αφράτα τσουρεκάκια – είναι σκέτο βαμβάκι!

Published

on

409931005 1324267431579266 6346055925559476268 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
750 γρ. αλεύρι γοχ. και 1 έως 2 κουταλιές αν χρειαστεί
(Αυτή τη φορά έβαλα 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια)
40 γρ. φρέσκια μαγιά
150 γρ. ζάχαρη, (αυτή τη φορά έβαλα 170 γρ.)
¾ κτγ. αλάτι
1 κτγ. βανίλια υγρή ή βανιλέτα ή 2 σωληνάκια
1 κτγ. μαχλέπι-αν έχω
½ κτγ. κακουλέ
2 αυγά, (θερμοκρασία δωματίου, τα βάζω λίγο σε ζεστό νερό)
400 ml. γάλα χλιαρό, (δοκιμάζω στα χείλη να είναι ζεστό αλλά να μη με καίει )
50 ml. σπορέλαιο
50 γρ. βούτυρο μαλακό, (μερικά δευτερόλεπτα στα μικροκύματα)

(ΓΕΜΙΣΗ: 1 κτγ. μαρμελάδα ή πραλίνα ή ταχίνι με κακάο σε κάθε μπαλάκι)

ΕΠΑΛΕΙΨΗ:
1 κρόκος χτυπημένος με 1 κτσ. γάλα, φιλέ αμυγδάλου και σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Τρίβω με τα δάχτυλα και διαλύω τη μαγιά στο γάλα. Το αδειάζω σε μεγάλο μπωλ, (4λιτρο) και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά χτυπημένα, τα μυρωδικά και σταδιακά το αλεύρι. Το αλάτι το ρίχνουμε με το τελευταίο αλεύρι. Μόλις σχηματισθεί μια ζύμη που κολλάει πολύ στο μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο σε 2-3 δόσεις ζυμώνοντας.

Σε 4-5 λεπτά η ζύμη το έχει απορροφήσει και έχει γίνει απαλή και δεν κολλάει φοβερά. Αν χρειαστεί προσθέτω 1-2 κουταλιές αλεύρι αλλά η ζύμη πρέπει να κολλάει πολύ λίγο! Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζω σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει για λίγο στους 40 βαθμούς και τον έχουμε σβήσει.

Σε περίπου 1 ώρα η ζύμη θα έχει φουσκώσει μέχρι το χείλος του μπολ.
Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, και της κάνω 2-3 διπλώματα να ξεφουσκώσει.

Τη ζυγίζουμε. Συνήθως είναι 1.560-1.600 γραμ .Έκανα τη διαίρεση με το 20 και έκοψα 20 κομμάτια των 78-80 γραμμαρίων .
Κάθε κομμάτι το δουλεύουμε λίγο -σε αλευρωμένη επιφάνεια επειδή κολλάνε- ώστε να γίνει μπαλάκι.Τα διατηρούμε σκεπασμένα με μεμβράνη να μη στεγνώσουν μέχρι να τελειώσω.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις ή αέρα.
Αν τα κάνουμε γεμιστά, ανοίγω κάθε μπαλάκι με τα δάχτυλα σε πιτάκι, βάζουμε 1 κτγ. γέμιση , το κλείνουμε καλά με τσιμπήματα από κάτω και το ξαναφτιάχνουμε μπαλάκι.

Αν τα κάνουμε σκέτα πλάθω κάθε μπαλάκι σε χοντρό κορδόνι, το δένω φιόγκο και γυρνάω από μέσα τις άκρες του. Είναι η τεχνική που έχει το Live Kitchen στο βίντεο με τα τσουρεκάκια με κεφίρ.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί, (διαστάσεων 25Χ35 ) στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, χωρίς κενά μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν 25 λεπτά.

Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο τα γεμισμένα με μαρμελάδα ή με σουσάμι τα γεμισμένα με ταχίνι και ψήνουμε για 28 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τα μεταφέρουμε προσεχτικά σε σχάρα, την αφαιρουμε τραβώντας και αφήνουμε να κρυώσουν.Όσα δεν φαγωθούν αμέσως, τα χωρίζουμε σε ατομικά και βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Ξεπαγώνουν μέσα σε 1 ώρα και έχουμε κάθε μέρα ολόφρεσκα!

Η συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές11 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές13 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές15 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα17 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές19 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές21 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές22 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές5 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές5 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version