Συνταγές
Τρίγωνα τυροπιτάκια με χωριάτικο φύλλο
Η Συνταγή είναι από κ. Αναστασία Θεοχαροπούλου – “. Πιτες – Φαγητα & Γλυκα με…Μεράκι.”.
ΥΛΙΚΑ
για το ζυμάρι
1 κιλο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό {αν χρειαστεί λίγο ακόμα μέχρι να ζυμώνετε}
λιωμένο βούτυρο και σπορέλαιο μαζί σε ενα μπρίκι που θα χρησιμοποιώ για το λάδωμα του φύλλου και των τυροπιτάκιων.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 20-30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε σε μπαλίτσες (8 έβγαλα) Την κάθε μπαλίτσα την ανοίγω σε μικρό πιτάκι και την αλείφω απο πάνω με το βούτυρο.
Καπακώνουμε ανα 2 πιτάκια με τισ λαδωμένες επιφάνειες προς τα μέσα.
Απο 8 κομμάτια βγαίνουν 4 πιτάκια. Βάζουμε ψυγείο για 15 λεπτά
Κάθε πιτάκι το ανοίγουμε σε φύλο, όχι πολύ λεπτό και το κόβουμε σε λωρίδες. Λαδώνουμε την κάθε λωρίδα και στην άκρη βάζουμε τριμμένη φέτα.
Κλείνουμε σαν τρίγωνο και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Λαδώνουμε καλά το κάθε ένα και ψήνουμε στους 180 για 30-40 λεπτά να πάρουν χρώμα
Για ευκολία αν βιάζομαστε, όταν ζυμώσουμε το ζυμάρι και χωρίσουμε σε μπαλίτσες, τις ανοίγουμε κατευθείαν σε φύλλο χωρίς τη διαδικασία του λαδώματος ανα δυάδες
Για τυροπιτάκια εγώ τρίβουμε φέτα με μυζύθρα και λίγο νουνού να γίνουν σαν αλοιφή. αλλιώς σκέτη φέτα τριμμένη
Μπορούν να γίνουν και με σπανάκι, ή κιμά ή πράσο ή ακόμα και σαΝ μπακλαβαδάκια.
Η Συνταγή είναι από κ. Αναστασία Θεοχαροπούλου – “. Πιτες – Φαγητα & Γλυκα με…Μεράκι.”.