Συνταγές
Τέλεια τυρόπιτα με φέτα και ανθότυρο σε χειροποίητο φύλλο
Η Συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για το φύλλο
1.5 κ. αλεύρι σκληρό για πίτες.
100 ml ελαιόλαδο.
80 ml ξύδι.
Ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το άνοιγμα των φύλλων
10 γρ. αλάτι.
Νερό κρύο όσο πάρει.
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.
Υλικά για τη γέμιση
1 κ. τυρί φέτα.
500 γρμ. ανθότυρο.
50 γρμ. ελαιόλαδο.
50 γρμ. γάλα φρέσκο.
2 αυγά.
5 γρμ αλάτι. (Αν είναι πολύ αλμυρή η φέτα το παραλείπουμε)
5 γρμ πιπέρι.
5 γρμ μοσχοκάρυδο.
Εκτέλεση
Για το φύλλο
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι.
Τρίβουμε το μίγμα με τα χέρια να πιάσει το αλεύρι λαδάκι.
Ρίχνουμε το ξύδι τρίβουμε, ρίχνουμε νερό και ταυτόχρονα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ωραία σφιχτή ζύμη.
Χωρίζουμε σε ισομερη μπαλάκια, τοποθετούμε σε λεκάνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, αφήνουμε να ξεκουραστεί και πιάνουμε να φτιάξουμε το μίγμα του τυριού.
Για την γέμιση:
Σε μπολ βάζουμε ψιλοκομμένη τη φέτα, το ανθότυρο, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
Πιάνουμε το ζυμαράκι αλευρώνουμε τον πάγκο με νισεστέ και ανοίγουμε με σαΐτα ή με πλάστη το φύλλο μας έτσι ώστε να γίνει λεπτό. Αν χρειαστεί αλευρώνουμε ελαφρά με νισεστέ το ζυμαράκι.
Ρίχνουμε ηλιέλαιο κατά φάρδος και τοποθετούμε το τυρί προσεχτικά να είναι παντού ίδιο. Τυλίγουμε τρείς φορές και το κόβουμε από το υπόλοιπο.
Το στρίβουμε ελαφριά και το τοποθετούμε σε ρηχό, καλά λαδωμένο με ηλιέλαιο ταψάκι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο.
Τοποθετούμε τα κομμάτια αραιά μεταξύ τους έτσι ώστε να ψηθούν από παντού. Με ένα πινέλο αλείφουμε με ηλιέλαιο από πάνω την πίτα.
Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς (ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας) για 30′ περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
ΒΓΆΖΟΥΜΕ απο τον φούρνο την πίτα και ΔΕΝ την σκεπάζουμε για να διατηρηθεί τραγανή.
Η Συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.