Συνταγές
Μοναδικά Τσουρέκια με ζαχαρούχο – Ακόμη και μία βδομάδα μετά παραμένουν ολόφρεσκα
Η Συνταγή είναι της κ. Θεοδωρα Κατσελου Αλεξιου – “Χρυσές Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ: 6-8 τσουρέκια…
1 ζαχαρούχο γάλα
2,5 κουτιά (με το κουτί απ’το ζαχαρούχο μετράμε) ζάχαρη(αν ξανα φτιαξω θα βαλω 3 κουτια για ναναι πιο γλυκα)
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1 κουτ.γλ. κακούλε
1 κουτ.γλ. μαχλέπι
1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
1 κουτ.γλ. μαστίχα Χίου
200 γραμμ. μαγιά νωπή(εβαλα 8 φακελακια ξερη)
1 φακελ. μπέικιν πάουντερ
3 κιλά αλεύρι
3 κουτιά ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα, θερμαίνουμε ανακατεύοντας τα 4 πρώτα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά 2-3 και προσθέτουμε το σπορέλαιο.
Σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά νερό (ζεστό όχι καυτό)
και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μίγμα της κατσαρόλας.Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι.
Ζυμώνω και αφήνω το μίγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει.
Πλάθω τα τσουρέκια τ’αλείφω με αυγό, πασπαλίζω με σουσάμι αν θέλω.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτα…
Εγώ στρώνω λαδόκολλα στο ταψί για να μην λερώνονται πολύ τα ταψιά.Γίνονται ωραία και με γλασσο σοκολάτας απο πανω.
Η Συνταγή είναι της κ. Θεοδωρα Κατσελου Αλεξιου – “Χρυσές Συνταγές”.