Συνταγές
Ωραιότατο ψωμάκι μαργαρίτα με αλεύρι ολικής κίτρινο σκληρό & γοχ αφράτο & αρωματικό
Η Συνταγή είναι από Dimy Koulistanidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
· 100 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
· 200 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο
· 150 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
· 150 γραμμάρια γάλα χλιαρό
· 150 γραμμάρια νερό χλιαρό
· 25 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 8γρ ξερή
· 2 κ.σ. ελαιόλαδο
· 2 κ.σ. ζάχαρη ή 1 κ.σ. 1 κ.γ. ή 25ml μέλι
· 1 κ.γ. αλάτι
· ½ κ.γ. κοφτή μαχλέπι σκόνη ή ½ κ.γ. κοφτή γλυκάνισο σκόνη ανάλογα προτίμησης
· σουσάμι για πασπάλισμα
Για το τελείωμα
· 1 κ.σ. μέλι
· 1 κ.σ. νερό
· 2 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση
1. Στον κάδο του πολυμίξερ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη με το νερό και το γάλα.
2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα και ζυμώνουμε καλά για 5-10 λεπτά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να μην κολλάει.
3. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει
4. Το ξαναζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη.
5. Πλάθουμε μπαλίτσες και τις τοποθετούμε κολλητά σε σχήμα μαργαρίτας.
6. Τοποθετούμε τη μαργαρίτα σε ένα ταψί με λαδόχαρτο και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15 λεπτά.
Για το τελείωμα
1. Διαλύουμε το μέλι σε ζεστό νερό.
2. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά το ψωμί.
3. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
4. Αφήνουμε 5′ ακόμα να τεντώσει το ψωμί που συρρικνώθηκε με την επάλειψη.
5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 30′-45΄ να φουσκώσει, να ροδίσει και να μοσχομυρίσει.
6. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 180 °C για 25- 30′.
7. Το αφήνουμε να σταθεί για 10′ στο ταψί μετά ξεφορμάρουμε.
8. Μόλις κρυώσει τη φυλάμε σε υφασμάτινη τσάντα ή τη βάζουμε στην κατάψυξη
Η Συνταγή είναι από Dimy Koulistanidou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.