Συνταγές
ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ – Πολύ ωραίο και λαχταριστό
Η Συνταγή είναι από Angie Kritikou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ:
•750 γρ. χλιαρό νερό
•2 φακελάκια ξερή μαγιά
•1 κιλό αλεύρι
•λίγο λάδι
•1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
•1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
•λιγο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σ ενα μεγάλο μπωλ τοποθετούμε το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τοποθετούμε τη ζύμη στη γάστρα που έχουμε λαδώσει ελαφρά.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Βαζουμε τη γάστρα για 1 ώρα στον φούρνο στους 50°C και στη συνέχεια ανεβάζουμε στους 100 °C για αλλα 10 λεπτά.
*σκεπασμένη σε όλη την διάρκεια του ψησίματος!
Στην συνέχεια, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου, ανεβάζουμε στους 180 °C και ψήνουμε για μία ώρα.
*Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε στη ζύμη ελιές, τυρί, σταφίδες ή ρίγανη.
Η Συνταγή είναι από Angie Kritikou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ρίξε μια ματιά για το πώς θα δημιουργήσετε τα πιο νόστιμα κυρίως πιάτα!
Πολύ ωραία αφράτα ψωμάκια με αλμυρή γέμιση
Συνταγή από Άννα Ηλιοπούλου – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
1 ποτήρι γάλα
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
1 φακ. μαγιά ξερή
1 αυγό
Λίγο αλάτι
Λίγη ζάχαρη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό περίπου)
Κίτρινο τριμμένο τυρί
Ζαμπόν ή πάριζα ή γαλοπούλα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ το γάλα (να είναι χλιαρό) με τη μαγιά και τη ζάχαρη ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά αλεύρι όσο πάρει και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα.
Αφήνουμε μισή ωρίτσα να φουσκώσει. Μετά ξαναζυμώνουμε ελαφρώς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί με ότι αλλαντικό θέλουμε πχ γαλοπούλα. Παίρνουμε λίγη ζύμη (μια μικρή μπαλίτσα) την ανοίγουμε στο χέρι μου βάζουμε λίγη από τη γέμιση κλείνουμε και ρολάρουμε .
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα αλείφουμε με κρόκο αυγού και από πάνω βάζουμε σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 40 λεπτά περίπου ή ανάλογα με το φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Συνταγή από “Άννα Ηλιοπούλου – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”