Connect with us

Συνταγές

ΨΩΜΙ ΑΡΓΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΖΥΜΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Published

on

360109446 808310577371589 9121679748492299696 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΜΑΣ!!

Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζω την προηγούμενη μέρα το πρωί από το ψυγείο το προζύμι και το αφήνω να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Το μεσημέρι πήρα μία ποσότητα 80 γραμμαρίων για κάθε κιλό αλεύρι που χρησιμοποίησα το έβαλα σε ένα μπολ έριξα ένα ποτηράκι κρασιού νερό χλιαρό και το ανακάτεψα μέχρι να διαλυθεί το προζύμι.

Εριξα 4 με 5 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας παχυρευστος χυλός και το άφησα να ενεργοποιηθεί, να ανέβει και να βγάλει φουσκαλιτσες, περίπου 6 με 7 ώρες.
Το βραδάκι έριξα σε μια μεγάλη λεκάνη χλιαρό νερό, έβαλα το προζυμάκι και το ανακάτεψα να διαλυθεί.

Έριξα το αλεύρι (μισή ποσότητα σκληρό κίτρινο και μισή λευκό) ανακατεύοντας με σπάτουλα και το ανακάτεψα να το πάρει, σε αυτή την φάση δεν ζυμώνω με τα χέρια και δεν πειράζει αν δεν υγρανθεί όλο το αλεύρι. Σκεπασα τη λεκάνη και την άφησα 50 με 60 λεπτά.

Κατόπιν έριξα 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι για κάθε μισό κιλό αλεύρι που έβαλα , βρέχω τα χέρια μου και αρχίζω να κανω διπλώματα μερικά λεπτά, αν δω ότι κολλάει προσθέτω αλεύρι.
Το αφήνω πάλι 45 με 50 λεπτά να ξεκουραστεί και ξανά κάνω διπλώματα για 1 με 2 λεπτά .

Το άφησα πάλι να ξεκουραστεί μιση ώρα και του εκανα πάλι μερικά διπλώματα.
Το σκεπασα και το άφησα όλη τη νύχτα να φουσκώσει.

Tο πρωί έβαλα το ζυμάρι στον πάγκο και έκοψα όση ποσότητα ζυμαριού ήθελα για κάθε καρβελάκι, του έδωσα σχήμα και το έβαλα σε καλαθάκια με αντικολητικό χαρτί ψησίματος να φουσκώσουν, εάν θέλουμε τα βάζουμε κατευθείαν στο σκεύος που θα τα ψήσουμε, με χαρτί ψησίματος μέχρι να φουσκώσουν.

Εάν τα ψήσουμε σε γάστρα την βάζουμε στους 240 βαθμούς Κελσίου να κάψει για μισή ώρα.
Μεταφέρουμε το φουσκωμένο ζυμάρι μαζί με το χαρτί ψησίματος στη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και την βάζουμε στο φούρνο, στα 25 λεπτά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στα 35 λεπτά ψησίματος αφαιρούμε το καπάκι και το χαρτί,

χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου και το αφήνουμε μέχρι να είναι έτοιμο περίπου 55 με 60 λεπτά αναλόγως πόση ποσότητα ζυμαριου έχουμε βάλει, χτυπάμε το κάτω μέρος του ψωμιού και ο ήχος που ακούγετε πρέπει να είναι κούφιος τότε είναι έτοιμο.
Εάν τα ψήσουμε στο ίδιο σκεύος που έχουμε βάλει το ζυμάρι να φουσκώσει, τότε τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα και λίγο παραπάνω εάν είναι μεγάλα.

Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 ώρα ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές3 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές5 ώρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές7 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές9 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές23 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές1 ημέρα ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές1 ημέρα ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Exit mobile version