Συνταγές
ΨΩΜΙ ΑΡΓΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΖΥΜΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζω την προηγούμενη μέρα το πρωί από το ψυγείο το προζύμι και το αφήνω να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Το μεσημέρι πήρα μία ποσότητα 80 γραμμαρίων για κάθε κιλό αλεύρι που χρησιμοποίησα το έβαλα σε ένα μπολ έριξα ένα ποτηράκι κρασιού νερό χλιαρό και το ανακάτεψα μέχρι να διαλυθεί το προζύμι.
Εριξα 4 με 5 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός και το άφησα να ενεργοποιηθεί, να ανέβει και να βγάλει φουσκαλίτσες, περίπου 6 με 7 ώρες.
Το βραδάκι έριξα σε μια μεγάλη λεκάνη χλιαρό νερό, έβαλα το προζυμάκι και το ανακάτεψα να διαλυθεί.
Έριξα το αλεύρι (μισή ποσότητα σκληρό κίτρινο και μισή λευκό) ανακατεύοντας με σπάτουλα και το ανακάτεψα να το πάρει, σε αυτή την φάση δεν ζυμώνω με τα χέρια και δεν πειράζει αν δεν υγρανθεί όλο το αλεύρι. Σκέπασα τη λεκάνη και την άφησα 50 με 60 λεπτά.
Κατόπιν έριξα 1 κτγ. κοφτό αλάτι για κάθε μισό κιλό αλεύρι που έβαλα, βρέχω τα χέρια μου και αρχίζω να κανω διπλώματα μερικά λεπτά, αν δω ότι κολλάει προσθέτω αλεύρι.
Το αφήνω πάλι 45 με 50 λεπτά να ξεκουραστεί και ξανακάνω διπλώματα για 1 με 2 λεπτά .
Το άφησα πάλι να ξεκουραστεί μισή ώρα και του έκανα πάλι μερικά διπλώματα.
Το σκέπασα και το άφησα όλη τη νύχτα να φουσκώσει.
Tο πρωί έβαλα το ζυμάρι στον πάγκο και έκοψα όση ποσότητα ζυμαριού ήθελα για κάθε καρβελάκι, του έδωσα σχήμα και το έβαλα σε καλαθάκια με αντικολητικό χαρτί ψησίματος να φουσκώσουν, εάν θέλουμε τα βάζουμε κατευθείαν στο σκεύος που θα τα ψήσουμε, με χαρτί ψησίματος μέχρι να φουσκώσουν.
Εάν τα ψήσουμε σε γάστρα την βάζουμε στους 240 βαθμούς Κελσίου να κάψει για μισή ώρα.
Μεταφέρουμε το φουσκωμένο ζυμάρι μαζί με το χαρτί ψησίματος στη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και την βάζουμε στο φούρνο, στα 25 λεπτά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στα 35 λεπτά ψησίματος αφαιρούμε το καπάκι και το χαρτί, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου και το αφήνουμε μέχρι να είναι έτοιμο περίπου 55 με 60 λεπτά αναλόγως πόση ποσότητα ζυμαριού έχουμε βάλει, χτυπάμε το κάτω μέρος του ψωμιού και ο ήχος που ακούγετε πρέπει να είναι κούφιος, τότε είναι έτοιμο.
Εάν τα ψήσουμε στο ίδιο σκεύος που έχουμε βάλει το ζυμάρι να φουσκώσει, τότε τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα και λίγο παραπάνω εάν είναι μεγάλα.
Η συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.