Συνταγές
Το πιο εύκολο και λαχταριστό ψωμί χωρίς ζύμωμα, ολικής με ξηρούς καρπούς και σπόρια…
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από ” Helena’s Greek cooking”
Υλικά για ένα ψωμί:
300 γρ. αλεύρι ολικής
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ή ολη η ποσότητα (500 γρ.) που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ γεμάτο μπέικιν πάουτερ
1 1/2 κ.γ αλάτι
1-2 κ.γ μέλι
Λίγο ξύδι
2 μπύρα (500 ml)
Σπόρια άσπρα και μαύρα
3-4 κ.σ σταφίδες (προαιρετικά)
3 κ.σ τριμμένο καρύδι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Κοσκινίζουμε (απαραίτητο βήμα) το αλεύρι
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουτερ, το αλάτι, το ξύδι, το μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την μπύρα και ανακατέυουμε με τα χέρια μας.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το τριμμένο καρύδι και λίγα σπόρια. Ανακατεύουμε, θα είναι ένα μείγμα λίγο πιο παχύρευστο από αυτό των κέικ.
Λαδώνουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα, ρίχνουμε πολύ λίγο αλεύρι και πεισθετουμε το μείγμα.
Προσθέτουμεπ λίγα σπόρια η σουσάμι η μαυροκουκι, βρεχουμε με 1-2 κ.σ νερό τη ζύμη και 1-2 κ.σ ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 60′ λεπτά στους 180′ C βαθμούς στον αέρα.
Αφήνουνε να κρυώσει λίγο και το βγάζουμε από την φόρμα. Για να το κόψουμε πρέπει να κρυώσει καλά…
Καλή επιτυχία
Μυστικά:
Μπορείτε να βάλετε ελιές καθαρισμένες, η φέτα, η Χαλουμι, η αποξηραμένο ντοματινια στη ζύμη η να κάνετε σκέτο το ψωμί μόνο με λίγο σουσάμι και μαυροκουκι από πάνω.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από ” Helena’s Greek cooking”