Συνταγές
Το πιο νόστιμο ,μαλακό και αφράτο ψωμί του τοστ με προζύμι!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. προζύμι
450 αλεύρι γ.ο.χ ( ή μισό μισό με δυνατό ή ολικής)
210 νερό χλιαρό ( όχι ζεστό)
80 γρ. γάλα πλήρες , χλιαρό (όχι ζεστό)
20 γρ. ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο
15 -20 γρ. μέλι
8 γρ αλάτι
30 -35 γρ.γλυκάνισο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμειγνύω όλα τα υλικά σε μπωλ και αφήνω σκεπασμένο με μεμβράνη για 15λ.!
Ζυμώνω ξανά για λίγα λεπτά και βάζω στο ψυγείο όχι περισσότερο από 12 ώρες ( ιδανικά όλο το βράδυ)!
Βγάζω από το ψυγείο και αφήνω 2 ώρες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου!
Κάνω 4 διπλώματα ανά 1ώρα (σε χρονικό διάστημα 3 ωρών)!
Σε λαδωμένο πάγκο ανοίγω σε φύλλο το ζυμάρι και τυλίγω σφιχτό ρολό!
Το βάζω με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένη ή βουτυρωμένη φόρμα για 3 -5 ώρες να φουσκώσει , μέσα σε κλειστή σακκούλα τροφίμων, που δεν ακουμπά στην επιφάνεια!
Ιδανικά θέλουμε να φτάσει περίπου 2-3 εκατοστά πιο πάνω από το ύψος της φόρμας!
Προθερμαίνω για 15λ στους 200 β τον φούρνο στις αντιστάσεις !
Φουρνίζω στη μεσαία σχάρα για 10λ ,χαμηλώνω στους 180 β. και συνεχίζω για 25 λ ακόμα ( συνολικός χρόνος ψησίματος 35λ περίπου)!
Προαιρετικά μόλις το βγάλω από τον φούρνο αλείφω με βούτυρο να γυαλίσει η επιφάνεια, αφήνω 5λ και ξεφορμάρω αφήνοντας σε σχάρα να κρυώσει εντελώς!
Αν παραλείψω το βούτυρο , ξεφορμάρω αμέσως!
Όταν κρυώσει τελείως κόβω σε πολύ λεπτές φέτες του τοστ και τις αποθηκεύω σε σακκουλάκια τροφίμων στο ψυγείο ή στην κατάψυξη!
Κόβονται πανεύκολα!
Η γεύση τους μοναδική και ασύγκριτη!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.