Συνταγές
Θαυμάσιο σπιτικό ψωμάκι με προζύμι
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Elenfly Helenz- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το ανακατεύουμε με 1 ποτήρι χλιαρό νερό τόσο που να το αντέχει το χέρι και με αλεύρι όσο πάρει ώστε να γίνει πηχτός χυλός
Το αφήνουμε το βράδυ και το πρωί είναι έτοιμο φουσκωμένο
Με 300 γρ προζύμι ζυμώνουμε 3,5 κιλά αλεύρι
βάζουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι σε λεκάνη το ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο κέντρο το προζύμι το τρίβουμε μαζί με το αλεύρι και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο νερό μέχρι να γίνει ζύμη τότε βρέχοντας τα χέρια μου το ζυμώνουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει μια ζύμη λεία το αφήνουμε να ξεκουραστεί για να μαλακώσει για μισή ώρα και το ξαναζυμώνουμε πιο εύκολα αυτή τη φορά
Αν έχετε κουραστεί και έχετε δυνατό μίξερ μπορείτε να το ζυμώσετε εκεί κοβωντας το κομματάκια
Πριν το πλάσουμε κόβουμε 1 κομμάτι 300 γρ το κρατάμε σε ένα σακουλάκι με αλεύρι (όχι λάδι γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσφορα) το αφήνουμε να φουσκώσει και μετα το κρατάμε στο ψυγείο
Λαδώνουμε ένα ταψί ρίχνουμε σουσάμι και πλάθουμε οπως θέλουμε το ψωμάκι
Το κόβουμε με ενα μαχαίρι χωρίς δόντια μέχρι σχεδόν τον πατο του ταψιού
Αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και λάδι κάνει μαλακιά κόρα
Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει κάτω από σκεπάσματα τώρα τον χειμώνα βάζουμε μια θερμοφορααπο πάνω και έτσι μέσα σε 1 ,30 ωρα είναι έτοιμα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις 200 βαθμούς για 1 ωρα και 10 λεπτά στα 20 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το βγάζουμε και από το ταψί να μην ιδρώσει
Για να διαλέξεις την επόμενη ξεχωριστή συνταγή για “ψωμάκι με προζύμι” ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ !
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Elenfly Helenz- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”