Συνταγές
Χωριάτικα παξιμάδια με προζύμι …χορταίνες με ένα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Χωριάτικα λοιπον σταρένια παξιμάδια με προζύμι – συνταγή παραδοσιακή με υλικά που είχαν στα σπίτια τους οι άνθρωποι
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
6 φλυτζάνια του νες καφέ κίτρινο γνησιο σταρένιο αλεύρι
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ (δική μου παραλλαγή)
2 κ.γλ μπέικιν
Μια πρέζα αλατι
1 φλ. ζάχαρη.
1 φλ ελαιόλαδο
1 κ.σ κανέλα, 1/2 κ.γλ γαρύφαλο, 1 γεμάτη κ.σ σπόρους γλυκάνισο ,λίγη πιπεροριζα τριμμένη.
100 γραμ προζύμι όπως αυτό που φτιάχνουμε τα πρόσφορα ή 3 φακελάκια ξηρή μαγιά.
Εκτέλεση
Βάζουμε τα άλευρα μας και τα ανακατεύουμε καλά με το μπέικιν και το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακούβα στο μέσον .
Ρίχνουμε 1 κούπα ζεστό νερό και διαλύουμε εκεί μέσα το προζύμι . Αμέσως μετά διαλύουμε και τη ζαχαρη.Προσθετουμε το λάδι και τα μυρωδικά μας.
Παίρνουμε τ αλεύρι γύρω γύρω και ζυμωνουμε καλά.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια και πετσέτα.
Τ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες τουλαχιστον να ξεκουραστεί.
Ίσως χρειαστεί παραπάνω ώρα.
Τα σταρενια άλευρα έχουν βαρύ σώμα και χρειάζονται παραπάνω ώρα για να φουσκώσουν όσο πρέπει.
Εφόσον είναι έτοιμη η ζύμη την χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη.
Πλάθουμε σε κορδόνια.
Κατόπιν τα κορδόνια τα ρολαρουμε πάνω σε σουσαμι
Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Πλατυνουμε με τα δάχτυλα μας το κάθε κορδόνι
Κόβουμε με μαχαίρι σε μέγεθος δακτύλου
Λαδωνουμε ελαφρώςμε βουρτσακι από πάνω.
Σκεπάζουμε με σακούλα τροφίμων και, πετσέτα.
Τ αφήνουμε πάλι να ξεκουραστούν oσες ώρες χρειαστεί για να ανέβουν και να αφρατεψουν
Μου χρειάστηκε 6 ώρες.
Ψήνουμε για 45 λεπτα στους 170 βαθμούς .
Χωρίζουμε με μαχαίρι και τα βάζουμε απλωτα. Ξαναφουρνιζουμε για άλλη μία ώρα στους 100 βαθμούς να ροδισουν και νά χάσουν την υγρασία τους….
Μια φορά δεν φτάνει.
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.