Συνταγές
Το πιο εύκολο και γρήγορο φύλλο για τις υπέροχες πίτες χωρίς πλάστη με τα χέρια!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη:
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
300 -310 γρ. νερό χλιαρό ( οχι καυτό)
2- 3 κσ ξύδι λευκό
4-6 κσ ελαιόλαδο
1 κγ αλάτι
Γέμιση:
Τυρί φέτα θρυμματισμένη
2-3 κσ ελαιόλαδο για το κάθε φύλλο
Μείγμα επάλειψης:
2 κσ γάλα εβαπορέ
2 κσ ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε , ζυμώνουμε τα υλικά ζύμης και αφήνουμε 15-30λ να ξεκουραστεί, σκεπασμένη
Την χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια
Σε ένα μπώλ βάζουμε περίπου 80 γρ. ελαιόλαδο , βουτάμε τα μπαλάκια και από τις δύο πλευρές και τα αφήνω μέσα για 30 λ περίπου , σκεπασμένα
Ανοίγουμε σε λαδωμένο πάγκο ένα – ένα τα μπαλάκια με τα χέρια, απλά πιέζοντας ,περιμετρικά ώστε να ανοίξει και να γίνει λεπτό φύλλο
Δεν μας ενοχλεί ακόμα και αν δεν ανοίξει τέλεια και δημιουργηθούν μερικές τρυπούλες
Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και λίγο τυρί φέτα ή όποια άλλη γέμιση θέλω χωρίς υγρά
Τυλίγουμε σε στριφτάρια ατομικά ή φτιάχνω στριφτόπιτα
Αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης και πασπαλίζουμε με σουσάμι ( προαιρετικά)
Ψήνουμε στον αέρα στους 190 β για 40-45 λ περίπου
* Εκτός απο φέτα (τυρόπιτα) μπορούμε να βάλουμε κίτρινα τυριά σκέτα ή με αλλαντικά ( ζαμπονοτυρόπιτα), σπανάκι (σπανακόπιτα), πράσα( πρασόπιτα), κοτόπουλο ( κοτόπιτα), κρέμα μπουγάτσας( μπουγάτσα γλυκιά) κλπ
Επίσης αντί στριφτάρια ή στριφτόπιτα , μπορούμε να κάνουμε απλό ατομικό πιτάκι το κάθε φύλλο ( σχήμα παραλ/μο)
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.