Συνταγές
Χριστουγεννιάτικη γέμιση με κιμά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από κ. Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
600 γρ κιμά (300 μοσχαρίσιο, 300 χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ μανιτάρια
1 ποτήρι μαυροδάφνη
100 γρ κάστανα βρασμένα
1 μήλο κομμένο σε κύβους
2 κ σ κουκουνάρι
2 κ σ κράνμπερι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ γλ μοσχοκάρυδο
1 κ γλ κανέλα
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
500 γρ ρύζι μακρύκκοκο parboiled (εγω εβαλα αυτο που εχει και το μαυρο ρυζι μαζι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος με καπάκι, σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις καραμελώσει προσθέτω τον κιμά.
Τον σοτάρουμε αρκετά καλά μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. Λίγο ακόμη σοτάρισμα και στη συνέχεια σβήνουμε με την μαυροδάφνη κι ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα κάστανα, το μήλο, το κουκουνάρι, τα κράνμπερι και το ξύσμα.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Σ’ αυτή την φάση, ή αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει και στη συνέχεια γεμίζουμε τη γαλοπούλα, ή προσθέτουμε δύο ποτήρια χλιαρό νερό, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε τη γέμιση για 15 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζεις το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο το τοποθετουμε σε φόρμα και το πιέζουμε ελαφρά μ’ ένα κουτάλι.
Το αφήνουμε για ένα με δυο λεπτά να σταθεροποιηθεί και το ξεφορμάρουμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε.
Στρώνουμε περιμετρικά αλλά και στο κέντρο τη γέμιση.
Η Συνταγή είναι από κ. mamatsita – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.