Συνταγές
Απλά θαυμάσιο – Γιορτινό χοιρινό γεμιστό
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Lina Goygoysi– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Δύο κιλά χοιρινό λαιμό
για την μαρινάδα
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι μαυροδάφνη ή κόκκινο κρασί
Μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
5 κτσ. βαλσάμικο ξύδι
3 κουταλιές της σούπας μέλι
Θυμάρι ρίγανη
Για την γέμιση
15 φέτες μπέικον
2 πιπεριές κέρατο που τις κόβουμε σε μπαστούνια, 200 γραμμάρια γραβιέρα κομμένη και αυτή σε μπαστούνια
Αλάτι, πιπέρι
1 καρότο
4 σκελίδες σκόρδο
2 μεσαία κρεμμύδια
1 πιπεριά κόκκινη, 6 με 7 κόκκους μπαχάρι
3 φύλλα δάφνης
Σπάγκο για να δέσουμε το κρέας ούτως ώστε να κρατήσει το σχήμα του.
Εκτέλεση
Ζητάμε από το κρεοπώλη μας να μας ανοίξει το κρέας ούτως ώστε να μπορεί να διπλωθεί, ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας το κρέας και το αλατοπιπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα βάζοντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να ανακατευτούν.
Γεμίζουμε με τα υλικά της γέμισης όλη την επιφάνεια του κρέατος.
Αρχίζουμε σιγά- σιγά να δημιουργούμε ένα ρολό, παίρνουμε τον σπάγγο και το δένουμε πολύ προσεκτικά για να κρατήσει στο σχήμα του μόλις το δέσουμε .
Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ χαρακώνουμε το κρέας ελαφρά και βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου.
Το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και κάνουμε μασάζ για 5 λεπτά να πάει παντού.
Σκεπάζουμε το αφήνουμε για 4-5 ώρες.
Στη συνέχεια το βάζουμε στη γάστρα, βάζουμε ολόκληρα τα κρεμμύδια, την πιπεριά και το καρότο, προσθέτουμε το μπαχάρι, δάφνη και την μαρινάδα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο αρχικά στους 200 βαθμούς, κλείνουμε τη γάστρα γύρω στο μισάωρο κατεβάζουμε στους 150 βαθμούς να ψηθεί για τρεις ώρες.
Μόλις περάσει ο χρόνος ανοίγουμε να δούμε σε τι στάδιο βρισκόμαστε μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ανάλογα το φούρνο.
Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, αφαιρούμε το κρέας από τη γάστρα, κρατάμε δύο κτσ. από το ζουμί και περνάμε με το ραβδομπλέντερ να λιώσουμε όλα τα λαχανικά που βάλαμε ολόκληρα.
Οσο είναι κρύο το κρέας το κόβουμε σε φετούλες και το μεταφέρουμε σε πυρέξ ή πιατέλα.
Πριν το σερβίρουμε και ενώ το έχουμε κόψει, το βάζουμε για 15 λεπτά στους 100 βαθμούς στο φούρνο για να ζεσταθεί και να είναι μελωμένο.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα από το ζουμί του.
Εγώ στο ζουμί του έψησα πατάτες.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με πιλάφι.
Η Συνταγή είναι από Lina Goygoysi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.