Connect with us

Ορεκτικα

Φτιάξτε παραδοσιακά χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή δοκιμάστε τα με κιμά και αυγολέμονο

Α. Ντολμαδάκια γιαλαντζί η λαδερά της Ελένης ΔιαμαντοπούλουΥΛΙΚΑ 1 βαζάκι αμπελόφυλλα η περίπου 1/2 κιλό φρέσκα φύλλα. 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι. 1 νεροπότηρο ρύζι καρολίνα Μπόλικο μάραθο, άνηθο και δυόσμο. αλάτι και πιπέρι κατά βούληση ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σοτάρω τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το λάδι. Προσθέτω τα μυρωδικά με το αλάτι […]

Published

on

ntolmadakia apo fysiolatrhs

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Α. Ντολμαδάκια γιαλαντζί η λαδερά της Ελένης ΔιαμαντοπούλουΥΛΙΚΑ

  1. 1 βαζάκι αμπελόφυλλα η περίπου 1/2 κιλό φρέσκα φύλλα.
  2. 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  3. 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια.
  4. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι.
  5. 1 νεροπότηρο ρύζι καρολίνα
  6. Μπόλικο μάραθο, άνηθο και δυόσμο.
  7. αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρω τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το λάδι.
  • Προσθέτω τα μυρωδικά με το αλάτι και το πιπέρι.
  • Προσθέτω το ρύζι.
  • Τσιγαρίζω ώσπου να γυαλίσει το ρύζι και προσθέτω 1 φλιτζάνι νερό να γίνει μια αφράτη γέμιση.
  • τυλίγουμε να είναι αρκετά σφυχτά και τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά.
  • Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και πιέζουμε.
  • Ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει.
  • Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά.
  • όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι
  • Σερβίρουμε με γιαούρτι και πάπρικα.

 

Β. Ντολμαδάκια με μοσχαρίσιο κιμά και αυγολέμονο όπως τα κάναμε στην Αίγυπτο.ΥΛΙΙΚΑ

  1. 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά διπλά περασμένο από λάπα.
  2. 1 ποτήρι ρύζι καρολίνα.
  3. 3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη.
  4. 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο αγελαδινό  η γάλακτος. (χρησιμοποιώ πλέον μόνο ελαιόλαδο και γίνονται το ίδιο υπέροχα).
  5. 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο. Εάν χρησιμοποιήσετε μόνο ελαιόλαδο βάλτε 1 ποτήρι του νερού)
  6. 1 με 2 φρέσκες μεγάλες ζουμερές ντομάτες τριμμένες κι αυτές στον τρίφτη.
  7. Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  8. 2-3 λεμόνια –
  9. 2 – 3 αυγά για το αυγολέμονο.
  10. 1/2 κιλό φρέσκα ζεματισμένα αμπελόφυλλα η κονσερβοποιημένα που θα έχουμε ξεβγάλει καλά (σε άλλη ενότητα θα βρείτε πως να ετοιμάζετε για τον χειμώνα τα φρέσκα αμπελόφυλλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα λεμόνια και τα αυγά.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για μια περίπου ώρα.
  • Έχουμε ήδη ζεματίσει τα αμπελόφυλλα κι αν είναι σκληρά αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Τα κονσερβοποιημένα θέλουν μόνο να τα ανοίξουμε και να τα ζεματίσουμε.
  • Στρώνω τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με αμπελόφυλλα κι αρχίζω το τύλιγμα προσέχοντας να τα τοποθετούμε κυκλικά και σφιχτά το ένα ντολμαδάκι δίπλα στο άλλο.
  • Όταν γεμίσει η κατσαρόλα βάζουμε ένα πιάτο και πατάμε, καλύπτοντας τα ντολμαδάκια με ζεστό νερό.
  • Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 1/2 ώρα. Δοκιμάζουμε να δούμε εάν είναι ψημένα.
  • Πατώντας δυνατά το πιάτο χύνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζουμάκι που έχει μείνει και που πρέπει να είναι περίπου 2,5 ποτήρια.
  • Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας καλά ολόκληρα τα αυγά   Ρίχνουμε σιγά σιγά τον χυμό από τα λεμόνια χτυπώντας. Παίρνω λίγο λίγο από το καυτό ζουμί και συνεχίζω να χτυπώ τα αυγά. Ξαναρίχνω το όλο μέσα στο κατσαρολάκι μου και το βάζω να πάρει αρκετές βράσεις. (αυτό το κάνω για να μην κόψει το αυγολέμονο όταν παραμείνει μέσα στα ντολμαδάκια). Ρίχνω το αυγολέμονο στους ντολμάδες κι αφήνω ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να σερβίρω.

Δείτε περισσότερα :  anamniseisaigyptou

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές7 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές9 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές11 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές13 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές15 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές16 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές1 ημέρα ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Exit mobile version