Συνταγές
Φτιάξε τώρα το δικό σου λαχταριστό ψωμί
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Lilqna Petrova-ΣΥΝΤΑΓΟΠΑΡΕΑ”
Υλικά
650-750 γραμμάρια αλεύρι
3 ασπράδι+1 κρόκο για αλοιφομα στο τέλος ή (2 αυγά και χωρίζουμε 1 κρόκο για αλοιφομα) Εμένα μου έχουν μείνει ασπράδια.
100 γραμμάρια χλιαρό νερό
100 γραμμάρια χλιαρό γάλα
3 κ.σ. γιαούρτι
3 κ.σ. ηλιέλαιο
50 γραμμαρια βούτυρο μαλακό
1 κουταλακι τού γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
7 γραμμαρια ξερή μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν παουντερ
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι και μπεικιν παουντερ.Κανουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε τή ζάχαρη και τή μαγιά.Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με
το γιαούρτι, γάλα , νερό και ηλιέλαιο.
Ρίχνουμε λίγο λίγο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα όσο μπορουμε. Αδειάζουμε πάνω στο πάγκο της κουζίνας και ζυμωνουμε προσθέτοντας το βούτυρο , συνεχίζουμε να ζυμωνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη εύπλαστη μαλακή πού δεν κολλάει στα χέρια και έχει δημιουργηθεί μικρές φουσκάλες.
Περίπου ένα τέταρτο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.(30-40 λεπτά) Μετά δυπλωνουμε ελαφρός και χωρίζουμε σε 4 μέρη. Ανοίγουμε τρία φύλλα όσο είναι το ταψί μας.28-30εκ. στρωμένο με λαδόκολλα. Βάζουμε τα φύλλα ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας μεταξύ τους με λίγο ηλιέλαιο.
Κόβουμε σε 8 τρίγωνα. Περνούμε ένα, ένα τα φύλλα από ένα τρυγωνο από το κέντρο προς τά έξω. Το 4 μέρος από τη ζύμη το κάνουμε κορδόνι,και το τοποθετούμε στο κέντρο.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 30-40 λεπτά αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού με μια κουταλιά γάλα. Πασπαλιζουμε με σουσάμι και ψηνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά (στο δικό μου φούρνο).
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Lilqna Petrova-ΣΥΝΤΑΓΟΠΑΡΕΑ”