Συνταγές
Φρατζόλα ψωμί από κουρκούτι με λιναρόσπορο μέσα.. και ολικής άλεσης
Θαυμάσιο το σπιτικό ψωμάκι αφράτο και υγιεινό
Η εκτέλεση είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για μια φρατζόλα σέ ορθογώνια φόρμα
-500 γρ. αλεύρι γοχ. και ολικής άλεσης μισό μισό
-500 γρ. χλιαρό νερό
-1 φακελάκι ξηρή μαγιά
-μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι
-μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-1 κουταλάκι του γλυκού
-1 κουταλάκι του γλυκού λιναρόσπορο
-2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά τα ανακατεύουμε μέσα σε μπωλ με σπάτουλα για να ενωθούν.
Γίνεται σαν σφιχτός χυλός. Αφήνω στο πάγκο της κουζίνας σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα βέβαια.
Ύστερα από 4 ώρες τώρα το καλοκαίρι, αδειάζουμε σέ φόρμα κατευθείαν και ψήνουμε στους 230 για 30 λεπτά.
Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για άλλα 30 λεπτά και είναι έτοιμο. Το χειμώνα το αφήνουμε όλη νύχτα.
Δεν αντέχαμε και το κόψαμε ζεστό.
Η συνταγή είναι από την Μαρία Καζνταγλή
Η Εκτέλεση είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Είναι από τα φαγητά που χαίρεσαι να τα φτιάχνεις και να τα απολαμβάνεις με παρέα ή και μόνος σου.
Τέλεια ψωμάκια και για χάμπουργκερ
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Γλυκα Απο Την Τζενη-“
ΥΛΙΚΑ
ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΟΥΠΑ(250ml)
1 κούπα γάλα φρέσκο χλιαρό, μισή κούπα νερό χλιαρό ,μισή κούπα σπορέλαιο, 25 γρ. μαγιά νωπή, 1 κτσ. ζάχαρη, 1 κτγ. αλάτι, 4 κούπες αλεύρι, αλλά το ρυθμίζουμε εμείς.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μπολ το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε!
Ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το αλάτι και ανακατεύουμε με σύρμα.
Ρίχνουμε 2 κούπες αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα!
Τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε σε αφράτη ζύμη.
Την σκεπάζουμε για 1 ώρα!
Συνεχίζουμε βάζοντας την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβουμε σε κομμάτια!
Αυτά τα κομμάτια τα φτιάχνουμε μπάλες και τις τοποθετούμε στην λαδόκολλα στο ταψί.
Τις σκεπάζουμε για 30 λεπτά! Τέλος τις αλοίφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νεράκι, ρίχνουμε σουσάμι και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
Οταν την βγάλουμε μπορούμε κάθε κομμάτι να το κόψουμε και να βάλουμε διάφορα, μερέντα, μαρμελάδα, και γιατί όχι αλλαντικά.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Γλυκα Απο Την Τζενη-“