Η Συνταγή είναι από τις “Λιχουδιές της Σόφης”
Αυτά τα μπριοσάκια πρέπει να τα φτιάξετε.
Θα ξετρελλαθείτε όπως κι εγώ! Είναι αφράτα,με ίνες σαν τσουρεκια και τρώγονται σκέτα ή γεμιστά με σοκολάτα ή μαρμελάδα ή κανελοζάχαρη όπως έκανα εγώ και βγήκαν καταπληκτικά ψωμάκια κανέλας! Επίσης είναι ιδανικά για χάμπουργκερ και χοτ ντογκ!!!
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
- 20 γρ.ξηρή μαγιά
- 200 γρ.ζάχαρη
- 2 κ.γ αλάτι
- 560 γρ.γάλα φρέσκο χλιαρό
- 120 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμ.δωμ.
- 2 αυγά
- 4 βανίλιες (παραλείψτε τες αν είναι για αλμυρή χρήση)
Εκτέλεση
-Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου για ζύμωμα,ρίχνω τη ζάχαρη,βανίλιες,το γάλα,τη μαγιά τα αυγά και ανακατεύω για 1 λεπτό.
Προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνω για 3-4 λεπτά. Ρίχνω το βούτυρο και ζυμώνω για 3-4 λεπτά ακόμα.
Βάζω τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ,σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 1 και μισή ώρα.
-Μέσα στις φωτο δείχνω 2 τρόπους για να τα πλάσω ανάλογα με το σχήμα που θέλω να τους δώσω,μακρόστενα ή στρογγυλά.
Κόβω κομματάκια ζύμης και ζυγίζω το κάθε ένα να είναι 70 γρ. Τα πλάθω και τα βάζω σε ταψί με λαδόκολα σε απόσταση 3 εκ.μεταξύ τους. Τα σκεπάζω και τα αφήνω να φουσκώσουν πάλι για 30 λεπτά εως 1 ώρα. Θα κολλήσουν μεταξύ τους,αλλά ξεκολλάνε πάλι αφού ψηθούν.
-Τα αλείφω με αυγό και τα ψήνω στους 180 20 με 25 λεπτά. Αφού κρυώσουν τα γεμίζω με σύριγγα ή με ένα κορνέ με μύτη,με μαρμελά ή πραλίνα.
Η Συνταγή είναι από τις “Λιχουδιές της Σόφης”