Συνταγές
Υπέροχο ψωμάκι ένα αριστούργημα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Lilqna Petrova-ΣΥΝΤΑΓΟΠΑΡΕΑ”
Υλικά
650 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά (1 κρόκο για αλοιφομα στο τέλος)
200 γραμμάρια χλιαρό γάλα ή νερό
2 κ.σ. γιαούρτι
3 κ.σ. ηλιέλαιο
1,5 κουταλακι τού γλυκού αλάτι
1 κουταλακι τού γλυκού ζάχαρη
7 γραμμαρια ξερή μαγιά
1 κ.σ.βουτυρο + βούτυρο για αλοιφομα στο φύλλο
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός τό βούτυρο. Ζυμωνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη εύπλαστη μαλακή πού δεν κολλάει στα χέρια.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ξανά ζυμωνουμε μέχρι να τό κατάπιε όλο. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και σκεπαζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα περίπου. Αναποδογυρίζουμε πάνω σε λαδωμένο πάγκο και ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο.
Αλείφουμε με μαλακό βούτυρο κόβουμε λοξά λοριδες 1,5-2 εκ. αφήνοντας στην άκρη 2 εκ.
Στρίβουμε σέ ρόλο προς κομμένη την πλευρά. Μεταφερουμε σε ταψί στρωμένο στο πάτο με λαδόκολλα και βουτυρομενο στα πλαϊνά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά. Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού με μια κουταλιά της σούπας γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς με ένα σκεύος ζεστό νερό στο πάτο για 20 λεπτά.
Αφαιερουμε το σκεύος και συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αν χρειάζεται σκεπαζουμε να μην καεί με αλουμινόχαρτο.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Lilqna Petrova-ΣΥΝΤΑΓΟΠΑΡΕΑ”