Συνταγές
Υπέροχο κέικ με μήλα και γλάσο καραμέλας!!!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Sotiria amor
Υλικά
-500gr φαρίνα
-250gr καστανή ζάχαρη
-4 μεγάλα αυγά
-200gr βούτυρο φυτικό
-100gr καρύδια ψιλοκομμένα
-250ml χυμό πορτοκαλιού
-ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
-1κτγ κανέλα τριμμένη
-1/2κτγ μοσχοκάρυδο τριμμένο
-4κτσ καστανή ζάχαρη
-1 κιλό μήλα κομμένα σε κύβους
για το γλάσο καραμέλας
-50gr βούτυρο φυτικό
-170gr καστανή ζάχαρη
-180gr γάλα έβαπορέ
-100gr ζάχαρη άχνη
-1 βανίλια
-1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή βάζοντας σε ένα αντικολλητικό κατά προτίμηση τηγάνι τα μήλα, τη ζάχαρι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Θα βάλουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και θα ανακατέψουμε έως ότου τα μήλα να καραμελωθούν. Συνήθως απαιτούνται περίπου 10 λεπτά.
Οσο τα μήλα είναι στο τηγάνι, το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε το κέικ. Σε ένα μεγάλο μπωλ θα βάλουμε το βούτυρο και θα το χτυπήσουμε με το μίξερ έως ότου αφρατέψει. Κατόπιν θα προσθέσουμε τη ζάχαρι, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη φαρίνα και το χυμό πορτοκαλιού χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ. Οταν το μίγμα θα έχει γίνει ομοιόμορφο θα το γυρίσουμε λίγο με τη μαρίζ, θα ρίξουμε στο μίγμα το τριμμένο καρύδι και θα ανακατέψουμε για λίγο ακόμα με τη μαρίζ ώστε το καρύδι να αραιωθεί σε όλη την μάζα.
Οταν το μίγμα στο μπώλ θα είναι έτοιμο, θα βγάλουμε το τηγάνι από την κουζίνα και θα ρίξουμε στο μπωλ τα μισά καραμελωμένα μήλα από το τηγάνι και θα ανακατέψουμε με τη μαρίζ καλά. Ετσι το μίγμα είναι έτοιμο.
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να τα ψήσετε. Είτε σε φόρμα για μικρά κέικ όπου θα έχετε πρώτα στρώσει στις θήκες της φόρμας λαδόκολλα. Μία κουταλιά της σούπας καλά γεμάτη, είναι αρκετή ως ποσότητα για την κάθε θήκη. Πάνω από την γέμιση στις θήκες θα βάλετε λίγα καραμελωμένα μήλα με το κουτάλι. Τη φόρμα θα την βάλετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 35 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μπορείτε επίσης να πάρετε μία φόρμα αποσπώμενη περίπου στα 28 έως 30 εκατοστά διάμετρο, να βάλετε λαδόκολλα στον πάτο της και να ρίξετε το υλικό σε αυτήν. Στην περίπτωση αυτή αφού ρίξετε το μίγμα στην φόρμα, θα ρίξετε μετά πάνω από αυτήν, τα υπόλοιπα μισά καραμελωμένα μήλα. Την φόρμα τώρα, θα την βάλετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα.
Οσο οι φόρμες είναι στο φούρνο ανεξαρτήτως ποιά από τις δύο περιπτώσεις, θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η παρασκευή του γλάσου καραμέλας. Σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά, θα ρίξουμε το βούτυρο και θα το ανακατέψουμε έως ότου λιώσει. Θα προσθέσουμε τη ζάχαρι και το γάλα και ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα. Οταν αυτά λιώσουν καλά θα ρίξουμε το αλάτι και τη βανίλια. Στο τέλος θα προσθέσουμε τη ζάχαρι άχνη θα ανακατέψουμε λίγο ακόμα και το γλάσο είναι έτοιμο.
Βγάζουμε τα γλυκά από τον φούρνο. Αυτό που ήταν στην αποσπώμενη φόρμα μπορείτε να το βάλετε σε μία πιατέλα αφαιρώντας με ένα μαχαίρι προσεκτικά την λαδόκολλα.
Το τελευταίο βήμα είναι να βάλουμε το γλάσο στα κέικ. Το γλάσο όσο το αφήνουμε να κρυώσει, τόσο θα πήζει περισσότερο.
Με ένα μεγάλο κουτάλι θα ρίξουμε μικρή ποσότητα γλάσου σε όλη την επιφάνεια των κέικ.
Η συνταγή είναι έτοιμη. Καλή σας απόλαυση!
Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Sotiria amor