Υπέροχος μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο, για αρχάριους
Connect with us

Γλυκα

Υπέροχος μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο, για αρχάριους

Published

on

yperochos baklavas me chiropiito fyllo gia archarious

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

yperochos baklavas me chiropiito fyllo gia archarious

Τι θα χρειαστούμε…

Για την ζύμη

Για ταψί διαμέτρου 40 εκ.

  • 3 αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 6 φλ. αλεύρι
  • 1 σακουλάκι νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων που συνήθως είναι 400 γρ. και θα περισσέψει

Αυτή δόση μας δίνει περίπου 1500 γρ. ζυμαριού. Φυσικά ποτέ μην ξεχνάτε ότι παίζει ρόλο το αλεύρι που χρησιμοποιεί ο καθένας. Με τα 1500 γρ. φτιάχνουμε 30 μπαλάκια βάρους 50 γρ. το καθένα. Με 30 μπαλάκια φτιάχνουμε 3 στρώσεις φύλλων από 10 φύλλα η κάθε στρώση. Αυτό είναι και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Με το ίδιο ζυμάρι μπορούμε να φτιάξουμε και 40 μπαλάκια που το καθένα όμως θα ζυγίζει περίπου 37 γρ. Έτσι θα φτιάξουμε 4 στρώσεις των 10 φύλλων. Από κει και πέρα όμως αν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλες στρώσεις, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερο ζυμάρι. Όμως ακόμη και με τα 30 ή τα 40 φύλλα είναι φανταστικός!

Για την γέμιση

  • 500 γρ. καρύδια
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

  • 5 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 2 βανίλιες
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Ακόμη

  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • Γαρύφαλλα καρφάκια για το στόλισμα

Πώς θα το φτιάξουμε…

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Κόβουμε τα καρύδια σε κομμάτια όχι πολύ μικρά και τα ανακατεύουμε με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Το αφήνουμε στην άκρη.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά δηλαδή αυγά, γάλα, λάδι, ξύδι και ανακατεύουμε.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Σ΄ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν και το αλάτι και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μπολ με το προηγούμενο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη, για μισή ωρίτσα.

Mpaklavas-6

Μετά από μισή ώρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140 C και βουτυρώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε την ζύμη σε 30 μπαλάκια.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Ρίχνουμε μπόλικο νισεστέ στον πάγκο και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε δίσκο διαμέτρου 15-20 εκ. Το αφήνουμε στην άκρη και το σκεπάζουμε με νισεστέ.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Συνεχίζουμε μέχρι να ετοιμάσουμε μία στοίβα με 10 φυλλαράκια.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Παίρνουμε αυτήν την στοίβα και όλα μαζί τα ανοίγουμε σ΄ένα μεγάλο φύλλο διαμέτρου 40 εκ. όσο δηλαδή το ταψί μας. Πραγματικά είναι πανεύκολο και δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη τεχνική ή πείρα.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Δείτε εδώ πόσο εύκολα χωρίζουν και πόσο λεπτά γίνονται. Αν είχαμε χωρίσει την ζύμη σε 40 μπαλάκια θα γινόταν ακόμη πιο λεπτό!

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Βάζουμε την βέργα στην μέση της ζύμης και διπλώνουμε από πάνω το μισό ζυμάρι.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Το σηκώνουμε και το τοποθετούμε στο ταψί. Αν προσέξετε, το κάτω φύλλο γίνεται πιο μικρό. Για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο και να είναι και τα 10 φύλλα στο ίδιο ακριβώς μέγεθος, θα πρέπει να γυρνάμε το ζυμάρι κάθε φορά που ανοίγει λίγο, από την άλλη μεριά δηλαδή το κάτω μέρος να βρεθεί πάνω, έτσι ώστε όλα να ανοίγουν το ίδιο. Για να είμαι ειλικρινής αυτό εγώ δεν το κάνω γιατί όταν ο μπακλαβάς έχει ψηθεί αυτή η διαφορά δεν φαίνεται καθόλου μα καθόλου.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε τα 10 φυλλαράκια για 15 λεπτά στους 140 C στις αντιστάσεις. Ουσιαστικά τα στεγνώνουμε λιγάκι για να βοηθήσουμε να καλοψηθεί ο μπακλαβάς και στο εσωτερικό του.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Σ΄αυτό το τέταρτο ανοίγουμε και την δεύτερη δεκάδα φύλλων. Βγάζουμε το ταψί και ρίχνουμε το μισό μείγμα της γέμισης. Απλώνουμε από πάνω την δεύτερη δεκάδα φύλλων και ξανά στο φούρνο για 15 λεπτά. Συνεχίζουμε και ανοίγουμε την τρίτη δεκάδα φύλλων. Σε 15 λεπτά βγάζουμε το ταψί και στρώνουμε το άλλο μισό μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με την τρίτη δεκάδα φύλλων.

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους

Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και κόβουμε τον μπακλαβά βαθιά μέχρι κάτω σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους. Το καλύτερο όμως είναι το κλασικό και αξεπέραστο σχέδιο του μπακλαβά το οποίο μπορείτε να δείτε πώς γίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες.

Mpaklavas - Voutiro

Όταν λιώσει το βούτυρο, χρησιμοποιούμε μόνο το κίτρινο μέρος που βρίσκεται στην επιφάνεια. Το λευκό κατακάθι που βρίσκεται στον πυθμένα, το πετάμε. Έτσι γίνεται ο μπακλαβάς πιο τραγανός.

Μπακλαβάς

Αφού έχουμε κόψει τον μπακλαβά, βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα καρφάκι γαρύφαλλο. Ανεβάζουμε τον φούρνο στους 200 C. Περιχύνουμε τον μπακλαβά σε όλη την επιφάνεια με την μισή ποσότητα από το βούτυρο. Βάζουμε τον μπακλαβά στον φούρνο και τον ψήνουμε σ΄αυτήν την θερμοκρασία για 15 λεπτά μόνο. Μετά κατεβάζουμε πάλι στους 140 C.

Μπακλαβάς

Όταν η επιφάνεια αρχίζει να ροδίζει ελαφρά, βγάζουμε τον μπακλαβά και τον περιχύνουμε με το άλλο μισό βούτυρο. Τον ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά. Συνολικά το ψήσιμο θα μας πάρει 2 ώρες μίνιμουμ με 3 ώρες μάξιμουμ ανάλογα με τον φούρνο γιατί θέλουμε να ψηθεί και στο εσωτερικό. Επίσης το αφήνουμε λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με το πόσο σκούρο χρώμα θέλουμε να πάρει.

Μπακλαβάς

Μόλις βάλουμε τον μπακλαβά στον φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι γιατί θέλουμε να κρυώσει καλά. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά 10 λεπτά από το σημείο που θα αρχίσει ο βρασμός, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον αφήνουμε 10 λεπτά και μετά τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι σε όλη την επιφάνεια. Τον απολαμβάνουμε την επόμενη μέρα για να ρουφήξει καλά το σιρόπι.

Μπακλαβάς

Όταν είχα πάει στην Κωνσταντινούπολη, μου είχαν πει ότι ο μπακλαβάς είναι το μοναδικό σιροπιαστό που ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο. Στην συγκεκριμένη συνταγή ήταν καταστροφή, μην το δοκιμάσετε στο σπίτι! ?

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Μπακλαβάς

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

435891095 951597246314515 1742939746968452712 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

tyropitakia
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

436933975 2350442412013656 5454018453272966378 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά...
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

436364488 1811083142709180 576883800334632190 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

438658354 955777759288300 8821451384989650961 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!
Συνταγές2 λεπτά ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

426397018 1614815829297108 1089349958432933602 n
Συνταγές14 ώρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

tsoyrekia pasxalina
Συνταγές16 ώρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

441316840 2188423308166799 8413845886589629011 n
Συνταγές18 ώρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

436243381 1207924840590070 4971570431935461315 n
Συνταγές20 ώρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

438173069 8076468739039580 7221236330816334847 n
Συνταγές22 ώρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

438171170 1915390772250278 4123117918882181216 n
Συνταγές24 ώρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

ΓΕΜΙΣΤΑ
Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

442500383 3144209932376603 6402819411314269120 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

441079129 10224495539920887 2002594481824604022 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

440941155 2615659308607735 2699684288922947067 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

441452190 3688938274712329 946753728406079131 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

441513379 1045878690278254 6726694805952253342 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Ζυμαρικά φούρνου
Συνταγές2 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

422079705 10224478399532388 4175275692342904970 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

440351481 410588598456851 8280560550850933442 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα
Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

440937098 1045422703657186 6363559445378053861 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

441151530 3858042414418764 9100091259588655101 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

441186406 2187052611637202 4663560669844076758 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

436210710 1827289841088510 7588138677902856177 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

436222448 1889409924821667 2372500455234705810 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

442489919 1384082655585721 6360479217167287619 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

440466709 1947387425680880 759520361001394211 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

443710951 1828482484302579 5592064520168189567 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

441338713 1473046340272715 7777233076141457475 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

438170652 1946666315752991 6584860252567519922 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

441584312 723052780017870 7296907429754066120 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

442425210 1001790194850046 5987142746612089697 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

441025780 2100821310298890 8227655453331785156 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας