Συνταγές
Υπέροχα ροξάκια… Καλή απόλαυση
Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.
Υλικά….
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό,
κακάο 4 κουταλιές της σούπας,
αβγά 4,
σπορέλαιο 1 κούπα τσαγιού,
γάλα 1 κούπα τσαγιού,
ξύσμα από 1 πορτοκάλι,
μπυρομαγιά νωπή 70 γραμ.,
μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι,
αλάτι μισό κουταλάκι του γλυκού.
Για το σιρόπι
1,5 κιλό ζάχαρη 750 ml νερό 3-4 βανίλιες, χυμό από μισό λεμόνι, 4-5 φύλλα αρμπαρόριζας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη βάζουμε την μαγιά , το γάλα , το λάδι , το αλάτι , τα αυγά , το μπέικιν πάουντερ , το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Αφού τα ζυμώσουμε και γίνει μία ενιαία ζύμη , παίρνουμε το ¼ από τη ζύμη και την βάζουμε σε άλλο μπωλ και προσθέτουμε το κακάο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη με το κακάο ώστε να αποκτήσουμε μια ομοιόχρωμη ζύμη και την χωρίζουμε στα 4. Παράλληλα, χωρίζουμε στα 4 και την λευκή ζύμη. Παίρνουμε μία μπάλα από την απλή ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη ώστε να γίνει ένα παραλληλόγραμμο.
Έπειτα παίρνουμε μια μπάλα από την ζύμη με το κακάο και την πλάθουμε σαν κορδόνι στο μήκος του παραλληλογράμμου και την τοποθετούμε στην άκρη του παραλληλογράμμου που ανοίξαμε. Τυλίγουμε και τις δυο ζύμες μαζί σε ρολό και κόβουμε με το μαχαίρι τεμάχια περίπου 3 εκ. περίπου, θα μας βγάλει το κάθε ρολό 10 με 12 κομμάτια.
Τα κομμάτια αυτά τα πατάμε λίγο με την παλάμη μας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης (βγαίνουν περίπου 40 -50 ροξάκια).
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ελαφρώς λαδωμένο , αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 – 20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από τον φούρνο.
Παράλληλα με το ψήσιμο φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , την ζάχαρη ,τον χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα για περίπου 3-4 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Όταν ετοιμαστεί το σιρόπι , περιχύνουμε τα ροξάκια όπως είναι μέσα στο ταψί, αφήνουμε για λίγα λεπτά να ρουφήξουν το σιρόπι, τα γυρνάμε από την άλλη μεριά να ρουφήξουν κι από εκεί καλά το σιρόπι, τα αφήνουμε για αρκετή ώρα μέσα στο σιρόπι και τα σερβίρουμε.
Καλυτερα γευστικά είναι την επόμενη μέρα, (αν μπορέσουν και μείνουν), ζεστό πάντα το σιρόπι και τα ροξάκια είτε κρύα είτε ζεστά …
Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.