Connect with us

Συνταγές

Τσουρεκοψωμάκια με μαρμελάδα και σοκολάτα

Published

on

72837632ΊΙ787 1179818020038508544 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

ΥΛΙΚΑ
5 αυγά μεσαία
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
600-700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
350 ml γάλα φρέσκο ζεστό
70 γρ. βούτυρο ή βιταμ soft
80 ml ηλιέλαιο
3 φακ.ξηρή μαγιά
5 βανίλιες
1 1/2 κ. γλ. μαχλέπι σκόνη
1 κ. γλ. κακουλέ σκόνη
2-3 πρέζες αλάτι
μισό ποτήρι νερό χλιαρό
1 αυγό και 2 κ. σ. γάλα για την επάλειψη

Έξτρα…
Μαρμελαδα
Σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυγίζουμε το αλεύρι και το κοσκινίζουμε… Στύβουμε το πορτοκάλι και Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στο πάγκο μας…

2. Σε ένα μπολ ριχνουμε την μαγια…Προσθέτουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό… Προσοχή, αν το νερό είναι καυτό θα καταστραφεί η μαγιά. Διαλύουμε τη μαγια…Προσθέτουμε 1 κ.σ. απο την ζαχαρη… Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά λίγο λιγο αλεύρι από αυτό που έχουμε ήδη προετοιμάσει για όλη τη συνταγή μεχρι να γίνει ένας λείος χυλός (όπως όταν φτιάχνουμε λουκουμάδες). Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη ώστε να εγκλωβιστεί η υγρασία και απο πάνω μια πετσέτα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί στον όγκο του. Είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια δούμε μικρές φυσαλίδες…

3. Ελέγχουμε το προζύμι. Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει και έχει αρχίσει να κάνει φουσκάλες προετοιμάζουμε το μειγμα που θα προσθέσουμε στο ζύμωμα. Ρίχνουμε τα αυγα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατέυουμε καλά. Προσθέτουμε το μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα… Ανακατέυουμε καλά….

Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το προζύμι. Αν έχει γίνει τότε Ζεσταίνουμε το γαλα και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.

Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε το αλατι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζυμι και το μείγμα. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.

Σιγά σιγά παίρνουμε και αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το βιταμ το ριχνουμε στο ηλιέλαιο… Προσοχή μην είναι καυτο αλλα χλιαρό

Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και λεκάνης. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο. Καθώς διπλώνουμε το ζυμάρι παίρνουμε και μικρές ποσότητες από το μείγμα βούτυρο – ηλιέλαιο. Με επαναλαμβανόμενες κινήσεις περιμετρικά από έξω προς τα μέσα το ζυμάρι θα απορροφήσει όλο το μείγμα του βούτυρου… Η ζύμη θα γίνει μαστιχωτη και θα κολλάει στα χέρια μας…

4. Σφραγίζουμε καλά τη λεκάνη με μεμβράνη και τυλίγουμε με μια πετσέτα και μια κουβερτούλα… Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιαστεί στον όγκο του. Μπορούμε να βάλουμε τη λεκάνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου πάντα σκεπασμένη…

5. Εφόσον η ζύμη έχει φουσκώσει πλάθουμε τα τσουρεκάκια σε σχήματα και σχέδια της αρεσκείας μας. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα και σοκολάτα…

Στον παγκο της κουζίνας πλάθουμε κορδονακια… Στρίβουμε το καθένα ξεχωριστά (για να έχει το τσουρέκι ωραίες ίνες) και τα πλέκουμε πλεξουδες …
Για γεμιστά τσουρεκάκια, πριν πλέξουμε τα κορδόνια τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν πλακουτσωτά, βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο κατά μήκος, τα κλείνουμε και φτιάχνουμε πλεξούδες ή σαλιγκαράκια… Καθένα που πλέκουμε το τοποθετούμε σε ταψι με λαδόκολλα.

Αφήνουμε τα τσουρεκάκια μας να φουσκώσουν λίγο… οταν είναι ετοιμα τα αλειφουμε με διάλυμα από το αυγό και το γαλα…

Δεν πιέζουμε το πινέλο πάνω στα τσουρέκια. απαλό περασμα για να μην ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με σουσάμι…

7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα για 15-20 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος…

Τα βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν τελειως και τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά… αν θελουμε τα βάζουμε στην κατάψυξη και βγάζουμε ένα ένα κάθε φορά, ξεπαγωνουν και είναι φρέσκα σαν να τα έχουμε ψήσει εκείνη την ώρα….

Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές52 λεπτά ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ώρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές5 ώρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές5 ώρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές19 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές21 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές23 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές1 ημέρα ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές1 ημέρα ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές1 ημέρα ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές2 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές3 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές4 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Exit mobile version