Συνταγές
Αφράτα και πολύ νόστιμα αλμυρά τσουρεκομάφιν με γκούντα και τυρί κρέμα
Η Συνταγή είναι από κ. Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή– “Χρυσές Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ
200 ml γάλα χλιαρό, 38 βαθμών
100 ml σπορέλαιο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 2 ¼ κ.γλ.
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
470 γρ. αλεύρι γ.ο.χ-έβαλα Αλλατίνη μπλε
200 γρ. τυρί κρέμα, όποιο νάναι τύπου φιλαδέλφεια
100 γρ. τριμμένη γκούντα, την πήρα έτοιμη σε σακουλάκι
½ κ.γλ. ρίγανη , προαιρετικά
1 κρόκο για επάλειψη και προαιρετικά σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε μαγιά και ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέσα 2 κ.σ. από το ζυγισμένο αλεύρι.Αφήνουμε να σταθεί και να φουσκώσει 10 λεπτά μέσα σε φούρνο που ζεσταίνουμε στους 35 βαθμούς αντιστάσεις.
Χτυπάμε το αυγό μαζί με το λάδι. Το αυγό το έχουμε βάλει ολόκληρο για 10 λεπτά σε μπολάκι με ζεστό νερό και έτσι έρχεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε μαγιά και μίγμα λαδιού-αυγού και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά μια ζύμη ελαφρώς σφιχτή που να μην κολλάει στα χέρια ή στο μπολ.Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε μέσα στο φούρνο να διπλασιαστεί.Μου πήρε λιγότερο από ώρα.Σε πάγκο αδειάζουμε τη ζύμη, την κάνω ρολό και κόβουμε 12 κομμάτια, περίπου 67 γρ το καθένα.Τα ρολάρουμε σε μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με μεβράνη να μην στεγνώσουν.
Ανοίγουμε με πλάστη κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση, κόβουμε το κάτω μέρος σε λωριδίτσες και τυλίγουμε μικρά στεφάνια ενώνοντας τις άκρες.
Τοποθετουμε σε λαδωμένες υποδοχές μιας φόρμας για μάφιν.ΠΡΟΣΟΧΗ να είναι καλά λαδωμένες επειδή εύκολα κολλάνε τα μάφιν και βγαίνουν δύσκολα όταν ψηθούν.
Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν καλυμένα με φιλμ. Τα περνάμε με χτυπημένο κρόκο και ψήνουμε στους 200° αντιστάσεις επί 25 λεπτά.
Αφήνουμε να μείνουν 5-10 λεπτά στη φόρμα και μετά τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.Όσα δεν καταλωθούν άμεσα τα διατηρούμε σε σακούλα στην κατάψυξη.
Η Συνταγή είναι από κ. Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή– “Χρυσές Συνταγές”.