Connect with us

Συνταγές

Το καλό ψωμάκι θέλει υπομονή θέλει το χρόνο του…. θέλει να ωριμάσει , θέλει αγάπη..

Published

on

343445757 797345778069080 5430099806106876909 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΖΥΜΩΤΟ ψωμάκι ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΣΤΟΝ ΞΎΛΟΦΟΎΡΝΟ….!!!!

Η Συνταγή είναι από Τζέλα Αντωνοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά
Για ένα μεγάλο καρβέλι ( ταψακι 30εκ.)

400 γρ αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας
1 100 γρ. αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί
750 γρ χλιαρό νερό
250 γρ προζύμι
3 κ.γ κοφτά αλάτι
50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βγάζω το προζύμι από το ψυγείο και αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια λεκάνη ζύμωματος( αν έχετε ξύλινη σκάφη ακόμα καλύτερα) διαλύω το προζύμι μου καλά μέσα στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Μια μικρή σημείωση εδω , αν το προζυμακι σας επιπλέει στην επιφάνεια του νερού αυτό σημαίνει πως έχετε ένα πολύ δυνατό κι επιτυχημένο προζύμι.
Προσθέτω τα 2/3
(ίσως και λίγο παραπάνω )

του αλεύρου και ανακατεύω με την κουτάλα να υγροποιηθεί ολο το αλεύρι.
Σε αυτό το σημείο κόβω μια χούφτα ζύμη και την βάζω μέσα στο βαζακι που είχα το προζύμι μου και αναπιανω με αυτό πάλι νέο προζυμακι για να έχω έτοιμο την επόμενη φορά που θα ζύμωσω.

Αφήνω σκεπασμένο μισή ώρα το ζυμάρακι μου να ξεκουραστεί και να αρχίσει σιγά σιγά να ενεργοποιείτε το προζύμι.
Προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι κι ελάχιστο χλιαρό νερό ακομα αν χρειάζεται.

Ζυμωνω με τα δάχτυλα αρχικά μέχρι να ενσωματωθεί το αλάτι και το αλεύρι και αφήνω πάλι να ξεκουραστεί μισή ώρα.
Βγάζω πάλι το ζυμάρακι μου και προσθέτω το λάδι.

Από αυτο το στάδιο κι έπειτα δε ζυμωνω το ψωμάκι μου με μπουνιές αλλά κάνω διπλώματα και από τις τέσσερις μεριές τραβοντας το ζυμάρακι και διπλώνοντας το προς στο κέντρο έτσι ώστε να εγκλωβίζεται μέσα αέρας και να μας γίνει αφράτο.
Μέχρι όμως να ενσωματωθεί το λάδι στη ζύμη το ζυμάρακι θα διαχωρίζεται αφού έχει ξεκινήσει η διαδικασία της γαλακτοματοποιησης.
Συνεχίζω να διπλώνω μέχρι να αποκτήσω ένα αφράτο ζυμάρακι.

Αφήνω πάλι να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα μεσα στο φούρνο.
Στη συνέχεια κανω αλλά έξι διπλώματα αφήνοντας ενδιάμεσα το ψωμάκι 30-40 λεπτά να ξεκουράζεται.
Ωστόσο αυτό θα αρχίσει σιγά σιγά να φουσκώνει.

Ίσως χρειαστεί στα διπλώματα να προσθέτετε και λίγο αλεύρι ακόμα αφού το ζυμάρακι με το ζύμωμα τραβάει όλο το αλεύρι , βγάζει υγρασία και γίνεται πιο κολλώδες.
Στα τελευταία διπλώματα που έχει αρχίσει να φουσκώνει πιάνω το ψωμάκι μου από τη μια άκρη και αρχίζω να το διπλώνω σαν ρόλο έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα λίγο μακρόστενο φρατζολακι.
Έπειτα από την άλλη του πλευρά (τη μικρή) αρχίζω πάλι να διπλώνω σαν ρόλο έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα καρβελακι.

Τοποθετω λαδόκολλα σε ένα ταψακι και πασπαλιζω με αλεύρι.
Βαζω το ψωμάκι μου μέσα , το πασπαλιζω με αλευρακι και αφήνω 1 ώρα σκεπασμένο με πετσέτα στο φούρνο να ξεκουραστεί και να αρχίσει να φουσκώνει.
Όπως είναι σκεπασμένο το ψωμάκι, το διατηρώ στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί που θα το ψήσω.

Την επόμενη μέρα το πρωί το βγάζω από το ψυγείο, αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και του δίνω χρόνο να ανέβει κι άλλο , να φουσκώσει.
Δώστε του χρόνο , το προζύμι δε λειτουργεί όπως η μαγιά.

Η διαδικασία φουσκώματος να υπενθυμίσω επίσης πως έχει ήδη ξεκινήσει από το βράδυ που είχε μπει στο ψυγείο , το ψωμάκι όσο περισσότερο ωριμάζει τόσο πιο νόστιμο γίνεται.
Ψήνω σε προθέρμασμενο φούρνο στους 180-190 βαθμούς αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.

Το ψωμάκι μας είναι έτοιμο όταν έχει πάρει ωραίο ροδικοκκινο χρώμα και αφού χτυπήσετε από κάτω το ψωμί να έχει αυτό τον υποηχο του καρπουζιού.
Αν θέλετε να παραβλέψετε την αργή ωρίμανση μέσα στο ψυγείο μπορείτε φυσικά να ψησετε αμέσως μετά το τελευταίο δίπλωμα αφού το αφήσετε το ψωμάκι σας να φουσκώσει σε ζεστό σημείο.

Η Συνταγή είναι από Τζέλα Αντωνοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές9 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές11 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές13 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα15 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές17 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές19 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές20 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές5 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version