Γλυκα
Δοκιμάστε την τούρτα σοκολάτα καραμέλα με τσουρέκι! Πολύ αρωματική και εντελώς διαφορετική από άλλες
Μια εύκολη τούρτα σοκολάτα με έντονες γεύσεις από το τσουρέκι την καραμέλα και την σοκολάτα
Η συνταγή είναι από το κανάλι Sotiria amor
Υλικά
1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες
για την κρέμα καραμέλας
1 καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
400ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
για την κρέμα σοκολάτας
200gr. σοκολάτα κουβερτούρα 54% κακάο
400ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
για το σιρόπι
300ml. νερό
300gr. ζάχαρη
30ml. λικέρ πικραμύγδαλο ή κονιάκ
για το στόλισμα
100gr. ζάχαρη
50gr. φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή, κόβοντας το τσουρέκι σε φέτες τις οποίες τοποθετούμε σε μία φόρμα.
Επόμενο βήμα είναι η παρασκευή του σιροπιού. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρι και όταν πάρει βράση το αφήνουμε για περίπου 3 λεπτά, ώστε το σιρόπι να είναι έτοιμο. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, ρίχνουμε στο τηγάνι και το λικέρ πικρομύγδαλο ή κονιάκ και ανακατεύουμε.
Με ένα πινέλο, πασπαλίζουμε καλά με το σιρόπι τις φέτες του τσουρεκιού στη φόρμα.
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε την κρέμα καραμέλα. Ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε ένα μπωλ, χτυπάμε με το μίξερ για περίπου 5 λεπτά έως ότου γίνει σαντιγύ. Προσθέτουμε σταδιακά το καραμελωμένο γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ. Αδειάζουμε αυτό το μίγμα στην φόρμα με το τσουρέκι και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Στρώνουμε επάνω από την κρέμα στη φόρμα άλλη μία στρώση φέτες από το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με το πινέλο και το υπόλοιπο σιρόπι τις φέτες του τσουρεκιού. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
Επόμενο βήμα είναι η παρασκευή της κρέμας σοκολάτας. Σπάζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια σε ένα μπωλ, προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος. Κλείνουμε το μπωλ με μεμβράνη και λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Οταν το βγάλουμε από το φούρνο μικροκυμάτων ανακατεύουμε με τη μαρίζ και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπωλ, βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε να γίνει σαντιγύ. Κατόπιν ρίχνουμε σταδιακά στη σαντιγύ την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με το μίξερ.
Βγάζουμε την φόρμα με την τούρτα από το ψυγείο και με τη μαρίζ απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα σοκολάτας. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε τώρα τα κρυσταλλάκια καραμέλας. Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας ένα μεγάλο τηγάνι και αφού κάψει ρίχνουμε τη ζάχαρι, ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα να λιώσει καλά. Παίρνουμε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα και αδειάζουμε την λιωμένη ζάχαρι. Την απλώνουμε στο κέντρο της λαδόκολλας και την αφήνουμε να κρυώσει.
Μετά από περίπου 10 λεπτά και ενώ έχει κρυώσει, βγάζουμε τη καραμελωμένη ζάχαρι από τη λαδόκολλα και την σπάζουμε.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και αφαιρούμε το τσέρκι.
Τοποθετούμε τα κρυσταλλάκια στα πλάγια και επάνω στην τούρτα. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για μερικές ώρες να δέσουν όλα τα υλικά και κατόπιν είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
ΕΔΩ μπορείτε να δείτε την συνταγή αναλυτικά με ΟΛΑ τα βήματα για να φτιάξετε και εσεις “τούρτα σοκολάτα”:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Sotiria amor