Για την κρέμα:
150 γρ. ζάχαρη (1 φλ. και 2 κ.σ.)
3 κρόκους από μεγάλα αυγά
60 γρ. αλεύρι (1/2 φλ.)
60 γρ. κόρν φλάουρ (1/2 φλ.)
1 λίτρο γάλα (4 φλ.)
1 βανίλια
1 συσκευασία (185 γρ.) μπισκότα γεμιστά
Για το παντεσπάνι:
6 μεγάλα αβγά χωρισμένα
200 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
35 γρ. κόρν φλάουρ
2 κ.γ. baking powder
2 πρέζες αλάτι
50 γρ. Βιτάμ με βούτυρο λιωμένο και κρύο
Για το σιρόπι:
100 γραμ. νερό
100 γραμ. ζάχαρη
Για το γλάσο σοκολάτας:
250 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα 60%
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. Βιτάμ με βούτυρο
Εκτέλεση:
Για την κρέμα:
Ρίχνουμε το μισό γάλα και την μίση ζάχαρη να ζεσταθεί. Σε μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρύο γάλα, το αλεύρι και το κόρν φλάουρ. Με σύρμα τα διαλύουμε. Παίρνουμε ζεστό γάλα και αραιώνουμε το κρύο μείγμα. Ανακατεύοντας, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με σύρμα να πήξει. Προσθέτουμε την βανίλια και τα τριμμένα μπισκότα. Βάζουμε σε μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Κατόπιν την παγώνουμε καλά στο ψυγείο.
Για τη βάση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί 32 εκ. (ή μοιράζουμε σε δυο ταψάκια 22 εκ.)
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το baking powder και το αλάτι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ρίχνουμε τις βανίλιες.
Σε ένα άλλο μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να δούμε απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε 1 λεπτό ακόμα να γυαλίσει καλά η μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στα χτυπημένα αβγά. Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος, ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο. Αναδιπλώνουμε με σπάτουλα και βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα, για να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
Για το γλάσο σοκολάτας:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Μόλις φουσκώσει η κρέμα, περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει το γλάσο λείο, πυκνό και βελούδινο. Αφήνουμε στην άκρη να σταθεί μέχρι να κρυώσει.
Κόβουμε στη μέση οριζόντια το παντεσπάνι και με ένα πινέλο ραντίζουμε τις κομμένες επιφάνειες με το κρύο σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Περιχύνουμε με το κρύο γλάσο.
Η τούρτα κωκ γίνεται ακόμα πιο ωραία αν σταθεί για μερικές ώρες στο ψυγείο. Όταν θελήσουμε να τη σερβίρουμε, την αφήνουμε στον πάγκο για 15 λεπτά, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο zaxaroplasteia.com