Συνταγές
Τουρλού πεντανόστιμο και τα μυστικά του
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Το τουρλού είναι της κατσαρόλας, το γνωστό κι αγαπημένο της Μακεδονίας, το μπριάμ είναι του φούρνου.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Τα μυστικά για να γίνει σωστό είναι :
1.Όχι νερά
2.Μπόλικο ελαιόλαδο
3.Χυμό λεμονιού καιτριμμένες ντομάτες
4.Ψήσιμο επί σχεδόν 2 ώρες
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για μέτριο ταψάκι ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ – κομμένα σε λεπτά φετάκια – 3 μελιτζάνες ξεπικρισμένες σε αλατόνερο, 2 μεγάλα κολοκυθάκια, 2 μεγάλες πατάτες, 2 πιπεριές, 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 κρεμμύδια σε φετάκια, 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό, μισή χούφτα άνηθο, τον χυμό 1 λεμονιού.Αν έχουμε καρότο βάζουμε ένα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι αρκετό, 3 τριμμένες ντομάτες και 1 κούπα ελαιόλαδο.Τα ανακατεύουμε καλά, τα στρώνουμε πρόχειρα σε ταψάκι 25Χ35 και ρίχνω μόνο μισό φλυτζανάκι καφέ νερό (50 ml).
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και βάζουμε στους 200 βαθμούς (στον αέρα) για περίπου 50 λεπτά ώστε τα λαχανικά να βγάλουν τα νερά τους.
Ξεσκεπάζουμε , δοκιμάζουμε στο αλάτι, ανακατεύουμε προσεχτικά και αφήνουμε να ψηθεί στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ακόμη. Ίσως και 10 λεπτά παραπάνω, εξαρτάται από το φούρνο.
Πρέπει να μείνει με το λάδι του και να πάρει ωραίο χρώμα χωρίς να καούν τα λαχανικά.
Γίνεται τόσο νόστιμο που στέκεται περίφημα και ως μεζές για ουζάκι μαζί με ξυνομυζήθρα ή τσαλαφούτι / κατίκι.
*30 λεπτά πριν το ξεφουρνίσεις κόψε κεφαλοτύρι σε ζάρια και σκόρπισέ τα. Φρόντισε να έχεις λιγότερο αλάτι.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.