Connect with us

Συνταγές

Αυτό είναι το τσουρεκάκι της Σαρακοστής – Ταχινοκούλουρα με προζύμι

Published

on

173971201 10225231815598468 7718620597982762037 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Εκτέλεση συνταγής από “Manthos Anagnostou- Γλυκες συνταγες”

Υλικά
½ κιλό αλεύρι για ζύμωμα (χωριάτικο) + επιπλέον για να αλευρώσετε τον πάγκο εργασίας,
1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά,
½ φλ. ζάχαρη,
1 φλ. νερό (περίπου),
½ κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1/4 φλ. λάδι,
½ κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο,
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη,
1 κουταλάκι κανέλα.

Για τη γέμιση
1 ½ φλ. ταχίνι + λίγο επιπλέον,
1 φλ. Ζάχαρη (ή και σε συνδυασμό με χαρουπόμελο)
2-3 κ.γ. κανέλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη:

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα τη στιγμιαία μαγιά, τη μαστίχα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μεχλέπι. Κάνετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το λάδι. Το τρίβετε με τις παλάμες σας, ώστε ν’ απορροφηθεί το λάδι και το μίγμα να υγραθεί.

Προσθέτετε το νερό και το ζυμώνετε για να γίνει μια ζύμη λεία κι ελαστική (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη νερό ή αλεύρι). Μπορείτε, αν θέλετε, να ζυμώσετε στη ζύμη στο μίξερ, με τους γάντζους ζυμώματος.
Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για μια περίπου ώρα. Ελέγχετε αν είναι έτοιμη πιέζοντάς την με το δάχτυλο. Το αποτύπωμα πρέπει να μένει (θα κάνει μια μικρή γούβα).

Γέμιση:
Αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ. Προθερμαίνετε το φούρνο 180°C.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 8 μέρη και ζυμώνετε κάθε κομμάτι σε μπάλα. Παίρνετε 1 κομμάτι ζύμης (κρατώντας την υπόλοιπη σκεπασμένη για να μη στεγνώσει) και το ανοίγετε με τη μηχανή φύλλου σε λεπτό φύλλο. Πρέπει να έχει μήκος περίπου 40 εκ. και πλάτος 12 εκ. περίπου.

Απλώνετε πάνω σε λεπτή στρώση τη γέμιση (1 ½- 2 γεμάτες κουταλιές), αφήνοντας στις άκρες γύρω-γύρω ένα περιθώριο 2 εκ. Ύστερα, τυλίγετε το φύλλο σε σφικτό ρολό, ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του φύλλου. Το στρίβετε σε σαλιγκάρι (κοχλία) και το βάζετε πάνω σε ταψί του φούρνου. Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Σκεπάζετε το ταψί με πετσέτα και αφήνετε τις ταχινόπιτες να φουσκώσουν για ½ περίπου ώρα.

Αν σας περισσέψει γέμιση, την ανακατεύετε με επιπλέον ταχίνι και αλείφετε ελαφρά τις ταχινόπιτες από πάνω. Αν όχι, τις αλείφετε μόνο με επιπλέον ταχίνι ανακατεμένο με λίγο ακόμα χαρουπόμελο. Τις ψήνετε για 20-25 περίπου λεπτά στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις κρυώνετε πάνω σε σχάρα.
Συνοδεύονται ιδανικά με μέλι

Συνταγή από “Δήμητρα Γεωργίου- Γλυκες συνταγες”

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές2 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές4 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές6 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ7 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές20 ώρες ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές22 ώρες ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές24 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές1 ημέρα ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα2 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές3 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Exit mobile version