Συνταγές
Τέλειο ψωμί με το δικό σου φυσικό προζύμι
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για το ψωμί :
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ( ή μισό- μισό με σκληρό)
300 γρ προζύμι αναπιασμένο και φουσκωμένο
2κγ αλάτι
2 κσ ελαιόλαδο( προαιρετικά)
650 γρ. Χλιαρό νερό(εμφιαλωμένο)
2 κσ γλυκάνισο ( προαιρετικά- *εγώ το λατρεύω)
#ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ :
300 γρ προζύμι έτοιμο
τότε απο το προζύμι μας, που καταφέραμε να δημιουργήσουμε περ. σε 9-10 μέρες ( διαδικασία χειροποίητου προζυμιού),
100γρ προζύμι
θα προσθέσουμε:
100γρ σκληρό αλεύρι ( για τσουρέκια) και
100 γρ νερό εμφιαλωμένο
Ανακατεύουμε καλά ,αφήνουμε να φουσκώσει 6-8 ώρες ,σκεπασμένο με πετσέτα
ή το αφήνουμε καλά κλεισμένο σε βαζάκι όλο το βράδυ στον πάγκο της κουζίνας
#ΤΑΪΣΜΑ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ(ΜΑΝΑ) :
Στο προζύμι =ΜΑΝΑ ,που μας απομένει ,συμπληρώνουμε για κάθε μισό φλ.τσ( με το μάτι)
2κσ σκληρό αλεύρι και 2 κσ νερό εμφιαλωμένο
Αφήνουμε 1-2 ώρες σκεπασμένο να φουσκώσει και το ξαναβάζουμε ερμητικά κλεισμένο στο ψυγείο για την επόμενη δημιουργία μας!
Και φυσικά το ταΐζουμε τουλάχιστον 1 – 2 φορές την εβδομάδα ,άσχετα με την ποσότητά του,
1-2 κσ αλεύρι και ίδια ποσότητα εμφιαλωμένου νερού
Εκτέλεση ψωμιού:
Βάζουμε το αλεύρι και τον γλυκάνισο σε μια λεκάνη , ανακατεύουμε μέσα και το αλάτι
Σκάβουμε μια λακκούβα και ρίχνω εκεί το αναπιασμένο φυσικό προζύμι και λίγο νερό, το λάδι και το ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να διαλυθεί καλά το προζύμι
Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό να γίνει ένα ζυμάρι που να κολλάει γιατί θέλουμε να έχει αρκετή υγρασία (Το ανακάτεμα το κάνουμε με το κουτάλι, όχι με τα χέρια)
Σκεπάζουμε τη λεκάνη, την αφήνουμε 30- 40 λεπτά
Όταν περάσει η ώρα κάνουμε τα 4-5 διπλώματα !
Αφήνουμε άλλη μισή ώρα και κάνουμε ξανά τα ίδια διπλώματα και συγχρόνως τραβώντας απαλά την ζύμη
Αυτή η διαδικασία γίνεται 5- 6 φορές ανά μισή ώρα ( στο διάστημα 3 ωρών περπ.)
Έχουμε δίπλα μας ένα μπωλάκι με νερό στο οποίο βουτάμε και συγχρόνως τινάζω τα δάχτυλά μου , κάθε φορά που κάνουμε αυτά τα διπλώματα ώστε να μην κολλάει στο χέρι μου η ζύμη
Αυτό το κάνουμε για να γίνει το ψωμί μας αφράτο με ωραία ψύχα
Αφού τελειώνουμε τα διπλώματα, αφήνουμε να ανέβει, να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο Θέλει περίπου 3 -4 ώρες
Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια γυρίζουμε με προσοχή το ζυμάρι με την βοήθεια μια χούφτας ή μίας μαρίζ βρεγμένης και χωρίζουμε σε δύο μέρη για να σχηματίσουμε 2 ψωμιά
Διπλώνουμε σαν φάκελο το κάθε ψωμάκι
Τα τοποθετουμε με τις ενώσεις προς τα κάτω σε καλαθάκι που έχω στρώσει βαμβακερή πετσέτα ή αντικολλητικό χαρτί , αφού πρώτα πασπαλίσουμε με ελάχιστο Νισεστέ
Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια του ψωμιού και σκεπάζουμε με πλαστικό καλύμμα ή μεγάλη σακκούλα τροφίμων ( ευρύχωρα για να μην ακουμπήσει η ζύμη όταν φουσκώσει
#Σε αυτό το σημείο αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν τα ψωμάκια μου για περίπου 3-4 ώρες
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να κάψει στις αντιστάσεις , στους 200 β ,για 15λ
Το βγάζουμε και προσεχτικά να μην καώ τοποθετώ τα ψωμάκια μου στο ταψί και ψήνω αμέσως αφού χαμηλώσουμε την θερμοκρασία στους 180β
#Το ιδανικότερο όμως,για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα είναι μετά το πρώτο 3-4ωρο φούσκωμα τους και αφού το τοποθετήσουμε στα καλαθάκια μας ,όπως τα έχουμε σκεπασμένα , να τα βάλουμε όλη νύχτα στο ψυγείο(παραλείπουμε το: δεύτερο 3-4ωρο φούσκωμα σε θερμοκρασία δωματίου)
Το επόμενο πρωί τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα αφήνουμε περίπου 1- 2 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου ή ψήνουμε απευθείας αφού τα μεταφέρουμε στο ταψί όπως περιγράφω παραπάνω( κάψιμο ταψιού κ.ο.κ)
#Τα φουρνίζουμε και μετά από 8-10λ,που έχει δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα , κάνουμε 3-4 βαθιές χαρακιές στην επιφάνεια τους με μαχαίρι ή ξυράφι
Ψήνουμε στους 180 β , στις αντιστάσεις ,στην μεσαία θέση σχάρας , για 1 ώρα περίπου
#Συνήθως φτιάχνουμε την διπλή δόση ,δηλ.4 φρατζολίτσες και τις ψήνουμε την μία δίπλα στην άλλη ,σε ξεχωριστό αντικολλητικό χαρτί την κάθε μία ,στο βαθύ ταψί του φούρνου
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.