Connect with us

Συνταγές

Τέλειο ψωμί με το δικό σου φυσικό προζύμι

Published

on

189681303 2611433829159094 5659184863915875154 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά για το ψωμί :
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ( ή μισό- μισό με σκληρό)
300 γρ προζύμι αναπιασμένο και φουσκωμένο
2κγ αλάτι
2 κσ ελαιόλαδο( προαιρετικά)
650 γρ. Χλιαρό νερό(εμφιαλωμένο)
2 κσ γλυκάνισο ( προαιρετικά- *εγώ το λατρεύω)

#ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ :
300 γρ προζύμι έτοιμο
τότε απο το προζύμι μας, που καταφέραμε να δημιουργήσουμε περ. σε 9-10 μέρες ( διαδικασία χειροποίητου προζυμιού),

100γρ προζύμι

θα προσθέσουμε:
100γρ σκληρό αλεύρι ( για τσουρέκια) και
100 γρ νερό εμφιαλωμένο

Ανακατεύουμε καλά ,αφήνουμε να φουσκώσει 6-8 ώρες ,σκεπασμένο με πετσέτα
ή το αφήνουμε καλά κλεισμένο σε βαζάκι όλο το βράδυ στον πάγκο της κουζίνας

#ΤΑΪΣΜΑ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ(ΜΑΝΑ) :

Στο προζύμι =ΜΑΝΑ ,που μας απομένει ,συμπληρώνουμε για κάθε μισό φλ.τσ( με το μάτι)
2κσ σκληρό αλεύρι και 2 κσ νερό εμφιαλωμένο

Αφήνουμε 1-2 ώρες σκεπασμένο να φουσκώσει και το ξαναβάζουμε ερμητικά κλεισμένο στο ψυγείο για την επόμενη δημιουργία μας!
Και φυσικά το ταΐζουμε τουλάχιστον 1 – 2 φορές την εβδομάδα ,άσχετα με την ποσότητά του,
1-2 κσ αλεύρι και ίδια ποσότητα εμφιαλωμένου νερού

Εκτέλεση ψωμιού:
Βάζουμε το αλεύρι και τον γλυκάνισο σε μια λεκάνη , ανακατεύουμε μέσα και το αλάτι
Σκάβουμε μια λακκούβα και ρίχνω εκεί το αναπιασμένο φυσικό προζύμι και λίγο νερό, το λάδι και το ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να διαλυθεί καλά το προζύμι
Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό να γίνει ένα ζυμάρι που να κολλάει γιατί θέλουμε να έχει αρκετή υγρασία (Το ανακάτεμα το κάνουμε με το κουτάλι, όχι με τα χέρια)

Σκεπάζουμε τη λεκάνη, την αφήνουμε 30- 40 λεπτά
Όταν περάσει η ώρα κάνουμε τα 4-5 διπλώματα !
Αφήνουμε άλλη μισή ώρα και κάνουμε ξανά τα ίδια διπλώματα και συγχρόνως τραβώντας απαλά την ζύμη

Αυτή η διαδικασία γίνεται 5- 6 φορές ανά μισή ώρα ( στο διάστημα 3 ωρών περπ.)
Έχουμε δίπλα μας ένα μπωλάκι με νερό στο οποίο βουτάμε και συγχρόνως τινάζω τα δάχτυλά μου , κάθε φορά που κάνουμε αυτά τα διπλώματα ώστε να μην κολλάει στο χέρι μου η ζύμη
Αυτό το κάνουμε για να γίνει το ψωμί μας αφράτο με ωραία ψύχα

Αφού τελειώνουμε τα διπλώματα, αφήνουμε να ανέβει, να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο Θέλει περίπου 3 -4 ώρες

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια γυρίζουμε με προσοχή το ζυμάρι με την βοήθεια μια χούφτας ή μίας μαρίζ βρεγμένης και χωρίζουμε σε δύο μέρη για να σχηματίσουμε 2 ψωμιά
Διπλώνουμε σαν φάκελο το κάθε ψωμάκι

Τα τοποθετουμε με τις ενώσεις προς τα κάτω σε καλαθάκι που έχω στρώσει βαμβακερή πετσέτα ή αντικολλητικό χαρτί , αφού πρώτα πασπαλίσουμε με ελάχιστο Νισεστέ
Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια του ψωμιού και σκεπάζουμε με πλαστικό καλύμμα ή μεγάλη σακκούλα τροφίμων ( ευρύχωρα για να μην ακουμπήσει η ζύμη όταν φουσκώσει

#Σε αυτό το σημείο αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν τα ψωμάκια μου για περίπου 3-4 ώρες
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να κάψει στις αντιστάσεις , στους 200 β ,για 15λ

Το βγάζουμε και προσεχτικά να μην καώ τοποθετώ τα ψωμάκια μου στο ταψί και ψήνω αμέσως αφού χαμηλώσουμε την θερμοκρασία στους 180β
#Το ιδανικότερο όμως,για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα είναι μετά το πρώτο 3-4ωρο φούσκωμα τους και αφού το τοποθετήσουμε στα καλαθάκια μας ,όπως τα έχουμε σκεπασμένα , να τα βάλουμε όλη νύχτα στο ψυγείο(παραλείπουμε το: δεύτερο 3-4ωρο φούσκωμα σε θερμοκρασία δωματίου)

Το επόμενο πρωί τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα αφήνουμε περίπου 1- 2 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου ή ψήνουμε απευθείας αφού τα μεταφέρουμε στο ταψί όπως περιγράφω παραπάνω( κάψιμο ταψιού κ.ο.κ)
#Τα φουρνίζουμε και μετά από 8-10λ,που έχει δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα , κάνουμε 3-4 βαθιές χαρακιές στην επιφάνεια τους με μαχαίρι ή ξυράφι

Ψήνουμε στους 180 β , στις αντιστάσεις ,στην μεσαία θέση σχάρας , για 1 ώρα περίπου
#Συνήθως φτιάχνουμε την διπλή δόση ,δηλ.4 φρατζολίτσες και τις ψήνουμε την μία δίπλα στην άλλη ,σε ξεχωριστό αντικολλητικό χαρτί την κάθε μία ,στο βαθύ ταψί του φούρνου

Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές24 λεπτά ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα4 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές6 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές8 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές9 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Exit mobile version