Connect with us

Συνταγές

Τέλειος, λαχταριστός μπακλαβάς.. με υπέροχο σχέδιο

Published

on

78769817 2771711946222818 8587184073468805120 o

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης‎ – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.

Υλικά
Σε ταψάκι νούμερο 32 θα χρειαστούμε…..
15 φύλλα κρούστας (επιλέγουμε νωπά από γνωστό σας εργαστήριο και όχι από σούπερ μάρκετ και τυποποιημένα, γίνεται καλλίτερος),
400-500 γραμμάρια καρύδι τριμμένο,
250 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό καλής ποιότητας και όσο πιο φρέσκο γίνεται ( το παλιό μπορεί να μυρίζει ταγκίλα και να σας χαλάσει το γλυκό)

Για το σιρόπι
1,5 κιλό ζάχαρη και 750 γραμμάρια εμφιαλωμένο νερό (δίχως άλατα και χλώρια),
3 βανίλιες κάψουλες και χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Με πατρόν το ταψάκι κόβουμε τα φύλλα στρογγυλά στο ίδιο μέγεθος του ταψιού. Τα ρετάλια από τα φύλλα τα κρατάμε δεν τα πετάμε. Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε το ταψάκι.

Τοποθετούμε ένα στρόγγυλο φύλλο και βουτυρώνουμε (ραντίζουμε με πινέλο). Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω στο στρόγγυλο φύλλο ρετάλια από τα φύλλα, μέχρι να καλύψουμε την επιφάνεια του φύλλου και βουτυρώνουμε και πάλι (ραντίζουμε με πινέλο).

Στη συνέχεια τοποθετούμε στρόγγυλο φύλλο και βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε και πάλι ρετάλια, βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία εναλλάξ στρόγγυλο -ρετάλια, μέχρι και το 6 φύλλο το οποίο και δεν βουτυρώνουμε.

Μετά, στρώνουμε το τριμμένο καρύδι ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. καλύπτουμε με στρόγγυλο φύλλο και βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι και το 9ο από τα 15 φύλλα, το οποίο δεν βουτυρώνουμε.

Τοποθετούμε το ταψάκι σε ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει το βούτυρο. Βγάζουμε από το ψυγείο και χαράσσουμε σε κομμάτια. Αν επιθυμούμε να κοπεί όπως και στη φωτογραφία, κάνουμε την παρακάτω διαδικασία κοψίματος.

Κόβουμε τον μπακλαβά σε τέσσερα τεταρτημόρια, φτιάχνοντας 4 L. Εσωτερικά του L και σε ίσες αποστάσεις από το αρχικό L, χαράσσουμε μικρότερο L. Εσωτερικά του δευτέρου L χαράσσουμε μικρότερο και πάλι L. (Αν θέλουμε μικρά κομμάτια, θα χρειαστεί να χαράξουμε και τρίτο L εσωτερικά).

Ενώνουμε τις κορυφές των γωνιών των L από την άκρη του ταψιού μέχρι το κέντρο του ταψιού (η ευθεία είναι και η διαγώνιος του τεταρτημορίου). Παράλληλα με τη διαγώνιο χαράσσουμε ευθείες αριστερά και δεξιά της διαγωνίου από την άκρη του ταψιού μέχρι την πλευρά του L σε ίσες αποστάσεις από την αρχική διαγώνιο (οι ευθείες είναι δύο ή τρεις).

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία κοψίματος και στα άλλα 3 τεταρτημόρια και ο μπακλαβάς έχει κοπεί όπως και στο σχήμα. Αν θέλουμε τον κόβουμε σε απλά κομμάτια, η γεύση παραμένει η ίδια.

Αν περισσέψει βούτυρο, προσθέτουμε στο ταψί του μπακλαβά μόνο το καθαρό βούτυρο που είναι στην επιφάνεια του σκεύους και ποτέ το κατακάθι του βουτύρου που περιέχει ζωικά κατάλοιπα και νερό γιατί θα μας κολλήσει τα φύλλα και θα μας χαλάσει το γλυκό.

Αν θέλουμε προσθέτουμε στο κάθε κομμάτι και από ένα γαρίφαλο καρφάκι. Ραντίζουμε ομοιόμορφα με τα δάχτυλά μας με νερό την επιφάνεια του μπακλαβά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 (ανάλογα με το φούρνο και πάνω κάτω αντιστάσεις) μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα.

Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι με όλα τα υλικά, εκτός από το λεμόνι, του οποίο το χυμό προσθέτουμε, εφόσον βράσει το σιρόπι και το αποσύρουμε 3 λεπτά μετά την έναρξη του βρασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και σιροπιάζουμε τον μπακλαβά μόλις τον βγάλουμε από το φούρνο.

Καυτό τον μπακλαβά και ζεστό (όχι καυτό) το σιρόπι. Αν μας περισσέψει σιρόπι το προσθέτουμε την επομένη.

Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης‎ “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές29 λεπτά ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές3 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές18 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές20 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές22 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές5 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Exit mobile version