Connect with us

Συνταγές

Στην πατρίδα μας ο μπακαλιάρος έχει επετειακό χαρακτήρα και συνηθίζεται να τρώγεται σε νηστεία, όπως είναι η γιορτή του ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Published

on

432062322 10232539735505130 7272067815973942243 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Panagiotis Koukouvitis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Ο βακαλάος μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, ο πλέον διαδεδομένος είναι τηγανιτός αλευρωμένος ή με κουρκούτι συνδυασμένος με σκορδαλιά, είναι ίσως το ιδανικότερο φαγητό για να συνοδευτεί από την ρετσίνα.

ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο μπακαλιάρου 1000-1200 γρ.
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει
1 σκελίδα σκόρδο
Αρκετό ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον βάζουμε να ξαρμυρίσει για 18 ώρες.
Αφαιρούμε τις πέτσες και τα κόκκαλα.

Βάζουμε το ξαρμυρισμένο ψάρι σε σουρωτήρι και κατόπιν σε απορροφητικό χαρτί για να μείνει με ελάχιστη υγρασία.
Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι και μια σκελίδα σκόρδο, όταν το σκόρδο ξανθύνει το αφαιρούμε και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να φτιάξουμε χυλό τηγανίσματος, (κουρκούτι) θα αναφερθούμε σε μερικές από αυτές:

1η παραλλαγή
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
1 μεγάλο αυγό
Μισό φλιτζάνι γάλα
Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το αναμιγνύουμε με το γάλα και το βούτυρο. Ενώνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.

2η παραλλαγή
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι όλων των χρήσεων
2 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του τσαγιού κοφτό αλάτι
1 αυγό και ένα κρόκο αυγού
¾ του φλιτζανιού γάλα
Μια κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα και χωριστά τους κρόκους με το βούτυρο και το γάλα. Ενώνουμε το υγρό και στο στερεό μείγμα και προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά για να σχηματιστεί ο λείος χηλός.

3η παραλλαγή
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας τσίπουρο
½ κουταλάκι του τσαγιού ζάχαρη
Νερό όσο πάρει για να γίνει χηλός

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, αναμιγνύουμε τα υλικά σε βαθύ μπολ, συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος χηλός.

4η παραλλαγή
1 κουτί μπύρα
1,5 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα

Ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι και το πιπέρι σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε σιγά – σιγά την μπύρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρουμε έναν αρκετά πηχτό χυλό. Προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Διατηρούμε το κουρκούτι στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα.

Σκορδαλιά
1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 – 6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζουμε πολύ καλά και το τρίβουμε με τα χέρια. Βάζουμε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα και το αλάτι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα αλεσμένα υλικά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως.

Πατάμε καλά την σκορδαλιά με ένα πιρούνι για να ανακατευτούν τα υλικά.
Η σκορδαλιά διαιρείται στο ψυγείο και την σερβίρουμε δροσερή.
Σκορδαλιά γίνεται και με πατάτες ή και με καρύδια ή αμύγδαλα.

Η Συνταγή είναι από Panagiotis Koukouvitis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές3 ώρες ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές5 ώρες ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές7 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές9 ώρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές11 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές13 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές1 ημέρα ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές1 ημέρα ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Exit mobile version