Ξεχωριστα
Σπιτικός γλυκός τραχανάς από τα χεράκια μας
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Δήμητρα Κωνσταντάρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ:
-2 λίτρα γάλα κατσικίσιο(από το σούπερ μάρκετ και ναι τελικά έγινε εξαιρετικός τραχανάς 😉😉, δεν έχει σημασία που δεν είναι από κτηνοτρόφο)..
-3 κιλά και κάτι αλεύρι Αλλατίνη
-Λίγο προζύμι
-6 κουταλιές αλάτι ψιλό
-4 αυγά (προαιρετικά)
Εκτέλεση :
Βράζουμε το γάλα ίσα που και μόλις βλέπω να αχνίζει το κατεβάζουμε απο τη φωτιά και του προσθέτουμε το αλάτι.. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως..(Εγώ λόγω έλλειψης χρόνου αφού κρύωσε το έβαλα στο ψυγείο και συνέχισα την επόμενη μέρα).
Την επομένη λοιπόν έβαλα το μισό γάλα σε μια λεκάνη έριξα τ αυγά ανακάτευουμε και συνέχισα προσθέτοντας το προζύμι..
Αφού ομογενοποιήθηκαν τα πρώτα υλικά μου ξεκίνησα να βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.. Ετοίμασουμε τη ζύμη και την άφηουμε να ξεκουραστεί αρκετές ώρες ..
Τέλος, έκοψα σε μπουκιές τη ζύμη μου να στεγνώσει (όχι τελείως) και μετά την έτριψα (στο μπλέντερ) ώστε να βγει το επιθυμητό μέγεθος του τραχανά ..
Μετά το τρίξιμο τον άφηνω απλωμένο κάποιες μέρες να στεγνώσει καλά και τον αποθηκεύω σε βαζάκια
* γλυκό τον κάνουμε με σιτάρι κομμένο και με γάλα.ενα κιλό σιτάρι 3 κιλά γάλα.
** σε μια άλλη παραλλαγή βάζουμε και δύο σακουλάκια σιμιγδάλι ψιλό και το αλεύρι είναι το κιτρινο
Η Συνταγή είναι από Δήμητρα Κωνσταντάρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.