Συνταγές
Αφράτη στρίφτη νηστίσιμη σπανακόπιτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Tatjana Mico – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για την ζύμη
1 ποτιρι χλιαρό νερό, 1 φάκελακι ξηρό μαγιά, 1κγ αλάτι, 1κγ ζάχαρη, 2κσ λάδι, 1 κιλ. αλεύρι γοχ, θα κρατήσετε σε ένα πιάτο λίγο από το πόσο αυτό για το άνοιγμα του φύλου , 100 γρ Βιτάμ για το φύλο και λίγο σουσάμι για πασπαλίζμα στο τέλος
Υλικά για την γέμιση
800 γρ σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο, 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος, 5 φρέσκες κρεμιδι, 1/2 ματσάκι άνηθο, 2κσ μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι μαυροπιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα σε ένα μπολ ετοιμάζομαι την ζύμη χτυπάμε ελαφριά το νερό ζάχαρη, αλάτι, μαγιά λάδι προσφέρω σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνετε μία απαλή ζύμη το σκεπάζουμε το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
Σε αυτή την ώρα ετοιμάζω την γέμιση σε βαθύ τιγανι βάζουμε το λάδι τα πράσα ψιλοκομμένα και το κρεμιδι να τα τσιγάρισουμε λίγο βάζουμε το σπανάκι το αφήνουμε μέχρι να μείνει στο λαδάκι του προσφέρετε το αλάτι και τα μυρωδικά και έτοιμοι για να συνεχίσει η πίτα μασ.
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει το περνουμε κάνουμε δύο γύρω πάνω κάτω ελαφριά με τα χέρια και το μοιράζουμε σε 10 μπαλίτσες το ανοίγω ένα ένα τα φύλλα σε μέγεθος του πιάτο το πασπαλίζουμε με το Βιτάμ τα διπλώνουμε κάθε φύλλο σε σχήμα του φακέλου και μετά το ξανά ανοίγουμε το φύλλο σε μακρόστενο οπους η μηχανή για φύλλα βάζουμε την γέμιση το κάνω ρόλο και την πρώτη το κάνουμε στριφτη σαν σαλιγκάρι και το βάζω σε λαδωμένο ταψί και τα υπόλοιπα ρολά γύρω γύρω μέχρι να τελειώσω όλα τα φύλλα
στο τέλος έβαλα Βιτάμ λιωμένο και σουσάμι το σκεπάζουμε ξανά την πίτα για μισή ώρα να φούσκωσει λίγο μετά το ψήνουμε στους 200* για 40 “μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε και γίνεται μούρλια
Η Συνταγή είναι από Tatjana Mico – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.