Συνταγές
Ότι πιο αγαπημένο – απίθανη σπανακοτυρόπιτα
Η Συνταγή είναι από Anastasia Lazaraki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για τραγανό και λεπτό φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι χ.ο.χ
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γλ αλάτι
2 κ.γλ ξύδι
αλεύρι ή νεσιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Γέμιση πίτας
3/4 κιλού σπανάκι
σέσκουλα
1/2 μαρούλι
(Το φθινόπωρο υπάρχουν στην αγορά καυκαλήθρες και μυρώνια)
μαϊντανό
άνηθο
πράσο
κρεμμυδάκι φρέσκο και ένα ξερό καραμελωμένο με λίγη ζάχαρη
2 αυγά
1 1/2 γλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κιλό φέτα
1/4 κιλού γραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το ιδανικό είναι να πλύνουμε, να αλατίσουμε και να στεγνώσουμε τα χόρτα από την προηγούμενη. Προσωπικά δεν τα τσιγαρίζω ούτε προσθέτω τραχανά στην πίτα μου για να πιει τα υγρά. Απλώς φροντίζω να μην είναι υγρά ώστε να παραμείνουν τραγανά τα κάτω φύλλα. Μπορείτε να τα απλώσετε σε ένα τραπέζι ή να τα τυλίξετε με ένα σεντόνι για σύντομη διαδικασία.
Αφού είναι στεγνά, τα κόβουμε σε μία λεκάνη και προσθέτουμε τα αυγά, το καραμελωμένο κρεμμύδι και το λάδι.
Έχουμε ετοιμάσει και τα τυριά σε μία άλλη λεκάνη τρίβοντας τη φέτα με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια και τη γραβιέρα στο χοντρό τρίφτη.
Στη συνέχεια ανοίγω ένα ένα φύλλο και στρώνω σε λαδωμένο ταψί. Τρία φύλλα κάτω, γέμιση χόρτων, τυριά ,γέμιση χόρτων και τέλος άλλα τρία λεπτά φύλλα από πάνω. Χαράσσω, ραντίζω με νεράκι και ψήνω 1 ώρα στους 220.
Περιμένω να κρυώσει λίγο πριν την κόψω και την αραδιάζω σε σχάρα να διατηρηθεί τραγανό και το κάτω φύλλο. Η συνταγή είναι για το ταψί κουζίνας. Αν σας μείνει, την ίδια μέρα που θα τη φτιάξετε, μόλις κρυώσει, την αποθηκεύετε στην κατάψυξη, τη ζεσταίνετε και κυριολεκτικά βγαίνει ‘της ώρας΄!
Η Συνταγή είναι από Anastasia Lazaraki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.