Συνταγές
Σπανακοτυρόπιτα με 30 φύλλα τρομερά τραγανή!
Η Συνταγή είναι από Ελένη Σουμελίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
450 γρ.νερό ανθρακικό
110 γρ.σπορέλαιο
40 γρ ξύδι
1 κ.γ.αλάτι
αλεύρι (όσο πάρει, περίπου 750 γρ.)
Γέμιση
σπανάκι
τυρί φέτα
πιπέρι μαύρο
αυγό
Μίγμα λαδιού
250 γρ.φυτίνη
100 γρ.σπορέλαιο
Νεσεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε την σόδα,το λάδι,το ξύδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ( κοσκινισμένο).
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30′.
Κάνουμε 30 μπαλάκια των 50 γρ.
Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι στο μέγεθος μικρού πιάτου.
Κάνουμε τρείς στοίβες αλείφοντας ενδιάμεσα με το μίγμα λαδιού.
1στοίβα με 13 φύλλα (είναι το κάτω φύλλο της πίτας)
1 στοίβα με 5 φύλλα (είναι το μεσαίο φύλλο της πίτας)
1 στοίβα με 12 φύλλα (είναι το επάνω φύλλο της πίτας)
Βάζουμε τις στοίβες στα πιατάκια και τα κλείνουμε με μια σακούλα.
Βάζουμε τα πιατάκια στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το μίγμα λαδιού.
Αλείφουμε το ταψί με το μίγμα λαδιού.
Ανοίγουμε την πρώτη στοίβα και την στρώνουμε κάτω στο ταψί.
Βάζουμε την μέση γέμιση.
Στρώνουμε την δεύτερη στοίβα.
Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Βάζουμε πάνω το τρίτο φύλλο.
Χαράζουμε την πίτα και την ραντίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα λαδιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 70′
* το ταψί μου είναι 36 εκ.
Η Συνταγή είναι από Ελένη Σουμελίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.