Συνταγές
Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια
Η Συνταγή είναι από Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σουπιές, (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
4-5 μεγάλα κρεμμύδια
1 κτσ. πελτέ ντομάτας
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 σφηνάκι ξύδι
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1 κτγ. ζάχαρη
Κόκκους μπαχάρι και πιπέρι
Ελάχιστο νερό, περίπου ένα ποτήρι κρασιού
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε χοντρές φέτες.
Καθαρίζουμε τα σκορδα.
Σε μια πλασοτέ κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες σουπιές και τις γιαχνίζουμε ανακατεύοντας, χωρίς τίποτε άλλο, μέχρι να πιούν όλα τα υγρά που θα βγάλουν, (αυτό προσθέτει επι πλέον νοστιμιά).
Εκεί μέσα προσθέτουμε το λάδι να ζεσταθεί, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε αρκετή ώρα με υπομονή μέχρι να γυαλίσουν καλά τα κρεμμύδια και οι σουπιές .
Προσθέτουμε τα σκόρδα, τον πελτέ και τα γυρίζουμε μέσα στην κατσαρόλα, να γλυκάνει ο πελτές!
Προσθέτουμε το ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί.
Μετά σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μεχρι να φύγει το αλκοόλ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τα μπαχάρια, το πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά δοκιμάζοντας αν έβρασαν, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να μείνει το φαγητό με τη σαλτσούλα του τη δεμένη!!
Το αλάτι μπαίνει λίγο πριν το τελος
Η Συνταγή είναι από Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.