Συνταγές
Σήμερα θα φτιάξουμε σάλτσα ντομάτας για να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα..
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Fani Kalaitzidou -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη.. σε μόνο τρεις ώρες φτιάχνουμε 15 κιλά ντομάτες..
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά όλες τις ντομάτες και κόβουμε τα κοτσάνια. Έπειτα κόβουμε την ντομάτα στα τέσσερα και την βάζουμε μέσα σε μία πολύ βαθιά κατσαρόλα..
Μπορούμε να χρησιμοποίησουμε χύτρα.Μια χύτρα 7 κιλά και μια 8 κιλά. Συνολικά κανουμε περιπου 4 γεμισματα.
Εχουμε γεμίσει σχεδόν τα 3/4 της κατσαρόλας.
Τα βαζουμε σε δυνατή φωτιά και όταν άρχισει να βράζει το κατέβασουμε στο μισό..(Εννοείται ότι δεν βάζουμε καπάκι από πάνω).. Μετά από κανένα τεταρτάκι όταν δηλαδή η ντομάτα είχε μαλακώσει αρκετά, χρησιμοποίησα ραβδομπλέντερ χειρός για να πολτοποιησουμε τις ντομάτες… έτσι όπως ήταν μέσα στην κατσαρόλα, δεν την βαζουμε δηλαδή μέσα σε μπλέντερ.
Έπειτα άφηνουμε την σάλτσα μου να ρουφήξει όλα τα υγρά της (περίπου 35 λεπτά) και να γίνει λίγο πηχτή.. Συγχρόνως με την σάλτσα που βρασαμε είχαμε βάλει στον φούρνο να αποστείρωσουμετα βάζα μας. Όρθια τα είχαμε και τα βάζα( χωρίς τα καπάκια), και τα καπάκια από δίπλα.
Στους 110 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.. Ζεστα βάζα, ζέστη σαλτσα και τα γέμισουμε. Τα γύρισουμε ανάποδα και θα τα αφήσουμε μια ολόκληρη μέρα έτσι ανάποδα για να φύγει ο αέρας από μέσα. Να σημειώσουμε ότι δεν βαζουμε τίποτα από μπαχαρικά μέσα, δεν χρησιμοποιουμε ζάχαρη και αλάτι..
Επίσης Όπως βγάζουμε από το κρέας τους αφρούς, το ίδιο κάνουμε και με την σάλτσα.. Όταν η σαλτσα βράζει, σχηματιζονται αφροί και πρέπει να τους αφαιρέσουμε με ένα κουτάλι. Γενικά καθ όλη την διάρκεια του βρασιματος ανακατεύουμε για να μην κολλήσει η σαλτσα.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Fani Kalaitzidou -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”