Connect with us

Γλυκα

Ρόλο κέικ με κανέλα και γλάσο 

Published

on

kanella 169V01 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ρολό κέικ με κανέλα ή αλλιώς ένα γιγάντιο ρολό κανέλας. Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα μεγάλο ρολό κανέλας μιας και το λατρεύω. Όταν βρήκα την συνταγή ενθουσιάστηκα. Είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα και νόστιμα κέικ που έχω φτιάξει ποτέ. Είναι μαλακό και αφράτο έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι ένα κέικ. Η κανέλα θα σας σπάσει την μύτη και σε συνδυασμό με την ζάχαρη κάνουν το τέλειο δίδυμο.

Θα σας πρότεινα να το φτιάξετε μία μέρα που θα έχετε χρόνο ώστε να απολαύσετε τόσο την διαδικασία όσο και το ίδιο…

Καλές γλυκές μαγειρικές!

 

Υλικά:

Για το κέικ:

  • 2 και 3/4 φλιτζάνια (345γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι (120ml) νερό
  • 1/4 φλιτζανιού (60 ml) γάλα (αγελαδινό γάλα – εγώ χρησιμοποίησα άπαχο)
  • 3 κουταλιές της σούπας (45γρ.) ανάλατο βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

Για την γέμιση:

  • 3 κουταλιές της σούπας (45γρ.) ανάλατο βούτυρο, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1/4 φλιτζανιού (50γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη

Για το γλάσο:

  • 1 φλιτζάνι (120γρ.) ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας (15ml) γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας (15ml) μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη

 

Εκτέλεση:

  1. Για τη ζύμη: Βάζουμε στην άκρη 1/2 φλιτζάνι αλεύρι. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε 2 και 1/4 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά μαζί έως ότου αναμειχθούν καλά. Το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ζεσταίνουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο μαζί στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρις ότου το βούτυρο λιώσει και το μείγμα γίνει πολύ ζεστό για να το πιάσεις. Περίπου 45°-50°C. Ανακατεύουμε το μείγμα βούτυρο στο μείγμα αλευριού. Προσθέτουμε το αυγό και αρκετό ακόμα αλεύρι για να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Εγώ χρειάστηκα 1/3 φλιτζανιού αλεύρι, αλλά μπορεί να χρειαστείτε ½ φλιτζάνι. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα τραβιέται απαλά μακριά από την πλευρά της λεκάνης και έχει μία ελαστική υφή.
  3. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 3-4 λεπτά. Σχηματίζουμε την ζύμη σε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Η ζύμη θα αυξηθεί ελαφρώς.
  4. Για τη γέμιση: Μετά από 30 λεπτά, απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 30×40 εκατοστών. Απλώνουμε το μαλακό βούτυρο στην κορυφή. Ανακατεύουμε μαζί την κανέλα και τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε με το μείγμα αυτό όλη την ζύμη. Ψεκάζουμε (ή βουτυρώνουμε) ένα 25 εκατοστών  στρογγυλό ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ένα κοπίδι πίτσας, κόβουμε τη ζύμη σε έξι λωρίδες πλάτους 5 εκατοστών. Τυλίγουμε χαλαρά μια λωρίδα και την τοποθετούμε το στο κέντρο του ταψιού. Την τυλίγουμε πολύ χαλαρά, ώστε η ζύμη να έχει περιθώριο να φουσκώσει. Τυλίγουμε τις υπόλοιπες 5 λωρίδες γύρω από το κεντρικό ρολό, αρχίζοντας κάθε λωρίδα στο τέλος του προηγούμενου ρολού, προκειμένου να φτιάξουμε ένα μεγάλο έλασης κέικ. Λίγη από τη γέμιση μπορεί να χυθεί έξω καθώς φτιάχνουμε το κέικ, αλλά εγώ σκόρπισα ότι χύθηκε πάνω από το κέικ.
  6. Χαλαρά καλύπτουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα για 60-90 λεπτά.  Μπορούμε επίσης να κάνουμε αυτό: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90°C.  Σβήνουμε τον φούρνο. Τοποθετούμε το κέικ μέσα στο φούρνο και το αφήνουμε να φουσκώσει. Μου πήρε 90 λεπτά.
  7. Αφού η ζύμη του κέικ έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Κάλυψα το κέικ με φύλλο αλουμινίου μετά από 15 λεπτά για να μην σκουρύνει πολύ. Κάποια σημεία του κέικ θα έχουν φουσκώσει πιο πολύ από κάποια άλλα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο! Όταν το βγάλετε από τον φούρνο απλά πιέστε με μία σπάτουλα προς τα κάτω τα σημεία που είναι πιο πολύ φουσκωμένα.
  8. Για το γλάσο: Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αμέσως πριν το σερβίρισμα, το περιχύνουμε με το γλάσο. Ανακατεύουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, το γάλα/κρέμα, το μέλι και τη βανίλια μαζί μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και περιχύνουμε το κέικ. Αν προτιμάτε ένα πιο παχύρευστο γλάσο, προσθέστε περισσότερη ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια, προσθέστε αλάτι για να μειώσετε τη γλυκύτητα, αν θέλετε.
  9. Το κέικ απολαμβάνεται καλύτερα την ίδια μέρα, αλλά θα παραμείνει φρέσκο ​​αν το καλύψουμε σφιχτά για 4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.

 

Σημειώσεις:

  1. Η ζύμη μπορεί να γίνει το βράδυ πριν από το βήμα 5. Καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, αφαιρέστε την από το ψυγείο και αφήστε την να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.
  1. Μπορείτε να μην βάλετε σιρόπι σφενδάμου και να κάνετε ένα απλό γλάσο βανίλιας. Ή μην βάλετε τη βανίλια και φτιάξτε ένα απλό γλάσο σφενδάμου.

Ρόλο κέικ με κανέλα και γλάσο 

http://marymary.designthesoul.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Γλυκα1 ώρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές3 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές5 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές6 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές21 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές23 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Exit mobile version