Συνταγές
Πολύ γευστικές ρεβυθόπιτες και κλασσικό ιμάμ
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Για τίς ρεβυθοπιτες
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 κούπες από την ρεβυθαδα όπου σουρωσα και κράτησα το πηχτό τους.
2 πατάτες βρασμένες με την φλούδα όπου ύστερα ξεφλουδίζουμε και πατάμε με πηρούνι.
Ύστερα τά βάζουμε σέ μπωλ. Και τά ρεβύθια στο μουλτι. 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο μάραθο, λίγο δυόσμο και λίγα φύλλα βασιλικού όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, 1 φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο, αλατοπιπερο ρίγανη , λίγο κουρκουμά μοσχοκάρυδο, το χυμό από 1 λεμόνι , 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι γοχ και 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ.
Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί, γίνεται ένα κουρκούτι σφιχτό, απλώνω σέ λαδόκολλα με κουταλιές, αφού πρώτα ρίχνω έτσι με το ροι ελαιόλαδο χάμω και ραντίζω λίγο σιμιγδάλι χοντρό είχα.
Και από πάνω λίγο ελαιόλαδο έτσι με το ροι και σιμιγδάλι ραντίζω. Ψήνουμε στους 200 αεροθερμο φούρνο μέχρι να ροδισουν…
Για το ιμάμ μελιτζάνες.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4 μελιτζάνες φλασκες τίς έκοψα στα δύο. Οπότε έχω 8 κομμάτια τά στρώνω στο πυρέξ. Α, πρώτα τίς είχα σέ λεκάνη με νερό και αλάτι για 1 ώρα. Ύστερα τίς σουρωσα και τίς στιβω. Έτσι στα δύο.
Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και τίς ψήνουμε για 20′ λίγο να μαλακώσουν. Ωστόσο σωταρω σέ κατσαρόλα, 5 κρεμυδια ξερά σέ φέτες, με 1 φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο. Ρίχνω και 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ,1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με 1 σφηνακι κρασί ροζέ Ικαριώτικο.
Ύστερα ετριψα 3 ντομάτες φρέσκες στο μουλτι, έβαλα μέσα, μισή πιπεριά Φλωρίνης, πιπέρι μαύρο και πάπρικα γλυκιά, μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στέβια έβαλα εγώ, 1 δακτυλακι κολοκύθα πορτοκαλί σέ μικρά κομματάκια, 2 φύλλα δάφνης, βράζω άλλα 5′ .
Βγάζουμε από το φούρνο το πυρέξ. Κάνω με το κουτάλι 🥄 από ένα βαθούλωμα σέ κάθε κομμάτι μελιτζάνας , και μέσα σέ αυτό ρίχνω από την σάλτσα κρεμμυδιών. Έκοψα και 3 πατάτες σέ πλακέ γύρω γύρω, αλατοπιπερο ρίγανη, και ότι περισεψει το ρίχνω από πάνω.
Συμπληρώνω ακόμη λίγο ελαιόλαδο έτσι με το ροι από πάνω. Έκοψα και 2 ντομάτες κουμουντορια που είχα από το κήπο σέ φέτες, τίς έριξα από πάνω. Και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 αεροθερμο φούρνο. Καθόλου νερό μέσα διότι βγάζουν οι ντομάτες . Θέλουμε να μείνει το ιμάμ μπαϊλντί με το Λαδάκι του.
Επίσης και 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο μέσα στην σάλτσα και 1 κύβο λαχανόσουπα δική μου. Έγινε ένα φαγητό λουκουμακι σκέτο και πεντανόστιμο. Φυσικά θα συνοδεψω και με τυρί φέτα… Τελικά το ιμάμ είδα ότι γίνεται καλύτερο με τίς μελιτζάνες κομμένες στα 2. Και ούτε τηγάνια μόνο ψήσιμο.
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.