Connect with us

Συνταγές

Είναι απίθανο, σκέτο ή στη φρυγανιέρα με λίγο βούτυρο! Αφράτο προζυμένιο ψωμί τοστ σαν μπριός, σαν τσουρέκι

Published

on

436407097 1390831144922894 6199037205284418971 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Να μη μπαγιατώνει εύκολα, να μην τρίβεται, να μην είναι πορώδες και σφιχτό.
Χρησιμοποίησα φόρμα ψωμιού πολύ ψηλή και σε διαστάσεις 21Χ12Χ12.

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη YUDANE
65 γρ. αλεύρι δυνατό, (για τσουρέκια)
65 έως 75 γρ. βραστό νερό

Για το προζύμι
56 γρ. προζύμι
172 γρ. αλεύρι δυνατό
72 γρ. νερό, (πρόσθεσα 50 γρ. επειδή το προζύμι μου ήταν πολύ σφιχτό)
28 γρ. καστανή ζάχαρη

Για την τελική ζύμη
65 γρ. αλεύρι δυνατό
( *αν χρειαστεί προσθέτουμε στο τελικό ζύμωμα στο μίξερ 4-5 κτσ. αλέυρι)
8 γρ.,  (1 κτγ.), ζάχαρη καστανή
1 κτγ. αλάτι
20 γρ. σκόνη γάλακτος
40 γρ. αυγό, (1 μέτριο χτυπημένο μείον 1 κτσ.)
20 γρ. βούτυρο μαλακό
20 γρ. νερό κρύο, (χρησιμοποιείς πρώτα το μισό κι αν χρειαστεί προσθέτεις το υπόλοιπο)
(* Λίγο χτυπημένο αυγό για επάλειψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΤΟ ΒΡΑΔΥ

1.Φτιάχνουμε τη ζύμη YUDANE. Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολάκι να γίνει μια λεία πάστα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

2.Προετοιμάζουμε το προζύμι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το προζύμι με το νερό, προσθέτουμε ζάχαρη και αλεύρι και δουλεύουμε με κουτάλι σε μια ομοιογενή ζύμη. Καλύπτουμε με μεβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι το επόμενο πρωί. Πρέπει περίπου να τριπλασιαστεί και θα απαιτήσει από 8 ώρες και πάνω, ανάλογα με το πόσο δυνατό ήταν το προζύμι μας. Μου πήρε πάνω από 12 ώρες. Το καλοκαίρι με τη ζέστη γίνεται πιό γρήγορα.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙ

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τη ζύμη YUDANE, τη ζύμη με το προζύμι και όλα τα υλικά για την τελική ζύμη. Κρατάμε το βούτυρο στην άκρη.
Τοποθετούμε τον αναδευτήρα ή φτερό και δουλεύουμε τα υλικά μας σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό ώστε να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια αλλάζουμε εξάρτημα και βάζουμε τον γάντζο. Δουλεύουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα πάντα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ξαναδουλεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Δύο τρεις φορές σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε τη ζύμη ώστε να μη μείνουν ανεπεξέργαστα κομμάτια στα τοιχώματα και στον πάτο του μίξερ.

Στο τέλος θέλουμε να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να τυλίγεται γύρω από τον γάντζο ενώ θα είναι πολύ λίγο κολλημένη στον πάτο. Αν την ακουμπήσουμε με τα δάχτυλα θα κολλάει ελαφρώς. Χρειάστηκε να προσθέσω σταδιακά 4-5 κουταλιές σούπας αλεύρι επειδή η ζύμη μου κόλλαγε πολύ στον πάτο του μίξερ.

Έκανα και το τεστ γλουτένης. Πήρα ένα κομμάτι ζύμης και το τέντωσα με τα δάχτυλα. Αν ανοίγει χωρίς να σπάει και γίνεται διαφανές τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας.
Καλύπτουμε το μπολ του μίξερ με μεβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί από 30 λεπτά έως 1 ώρα. Το έβαλα μέσα στο φούρνο για πιό ζεστά.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, επειδή κολλάει λίγο.
Τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, (τα ζύγισα), και τα σχηματοποιούμε σε μπαλάκια.

Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε μακρόστενη πλατιά λωρίδα με έναν πλάστη. Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό.
Κάθε ρολό το γυρίζουμε κάθετα, (να έρθουν τα ανοίγματα κάτω και πάνω), και με τον πλάστη το ξανανοίγουμε σε λωρίδα και την ξανατυλίγουμε σε παχουλό ρολό. Τσιμπάμε από κάτω την ένωση να κλείσει.

Βάζουμε τα 2 ρολά στη λαδωμένη φόρμα μας. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ή ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Θέλει τουλάχιστον 3 ώρες να φουσκώσει. Εμένα μου πήρε 7 ώρες! Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το προζύμι και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Θέλουμε να φουσκώσει μέχρι να φτάσει στο χείλος της φόρμας.Όση ώρα κι αν χρειαστεί!
Αν η φόρμα μας έχει συρταρωτό καπάκι, αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να φτάσει μισό εκατοστό από το χείλος της φόρμας και αμέσως τοποθετούμε το καπάκι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 170 στον αέρα.
Με λίγο χτυπημένο αυγό με 1 κουταλιά νερό περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αν δούμε να παίρνει πολύ χρώμα καλύπτουμε την επιφάνεια της φόρμας τα τελευταία 10 λεπτά με αλουμινόχαρτο.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές2 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές4 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές6 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα8 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές10 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές12 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές12 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version