Connect with us

Ξεχωριστα

Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία

Published

on

pisia pontian pies 22

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Συνταγή από faghta-giagias.blogspot.com

Υλικά για τη ζύμη

•    600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά
•    1½ – 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
•    ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

•    800 – 900 γραμ. πατάτες
•    2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2 – 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι – ρίγανη

•    Ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό – μισό) για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε μισό φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, διαλύουμε  τη μαγιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, 2 – 3 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό. Τον αφήνουμε για 15′, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο – λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το νερό).

Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5′ – 7′, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 25′ – 30′, μέχρι να μαλακώσουν.

Όσο είναι ζεστές, προσεκτικά για να μην καούμε, τις ξεφλουδίζουμε και μ’ ένα πιρούνι τις πολτοποιούμε.

Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4′ – 5′, μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε τη γεμιση στην άκρη για 30′ περίπου, να κρυώσει.

Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 22 κομμάτια, (βάρους 40 – 45 γραμμαρίων το καθένα), σχηματίζοντας μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ).
Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση, βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά.

Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε σε καλά ζεσταμένο λάδι, μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις μεριές.

Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσια του λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά.— Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγη τριμμένη φέτα.

Τεμάχια: 22

Μπες στο faghta-giagias.blogspot.com για περισσότερες νόστιμες συνταγές!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές13 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές15 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές17 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές19 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές21 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές21 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές1 ημέρα ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές5 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές5 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές5 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Exit mobile version