Συνταγές
Πολύ ωραίο φαγητό – πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες και μύδια
Η Συνταγή είναι από Tonia Oikonomou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
400-500γρ γαρίδες καθαρισμένες
250γρ ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι (αν δε βρείτε δοκιμάστε με καρολίνα)
2 φρέσκους ζωμούς κότας ή 2 κυβάκια
1,1 lt νερό
1 μέτριο κρεμμύδι (80-100γρ) λευκό κατά προτίμηση, ψιλοκομμένο
60ml (1/4 φλυτζ.) ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. λευκό κρασί (125ml)
1-2 φρέσκιες ντομάτες (300γρ) κομμένες σε κυβάκια
3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
5-6 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη (περίπου 50-60γρ)
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το νερό και τους ζωμούς από το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 10-12 λεπτά μαζί με το ζωμό, ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται. Τις αφαιρούμε για τη συνέχεια της συνταγής.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μόλις το κρεμμύδι γίνει ελαφρά διάφανο (σε λιγότερο από 1 λεπτό), ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα για να καβουρδιστεί.
Σβήνουμε με το κρασί και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη ίσια κουτάλα, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.
Μόλις απορροφηθεί το κρασί ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό, σε δόσεις της μισής κούπας περίπου, και ανακατεύουμε συχνά για να τον απορροφά το ρύζι μας. Δε ρίχνουμε την επόμενη δόση αν δεν απορροφηθεί η προηγούμενη! Το φαγητό αυτό θέλει υπομονή για να γίνει.
Επίσης προσέχουμε και δεν αφήνουμε το ρύζι χωρίς να το ανακατέψουμε για ώρα γιατί θα αρχίσει να μας κολλά στον πάτο του σκεύους.δείτε μετά από μερικές δόσεις πως θα αρχίσει με το άμυλο του ρυζιού το φαγητό μας να δένει. Μόλις έχει σχεδόν γίνει, δηλαδή έχουμε ρίξει περίπου όλο το ζωμό και δοκιμάζοντας το ρύζι είναι ελαφρά al dente, ρίχνετε τη ντομάτα και ανακατεύετε. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτετε και τις γαρίδες που είχαμε βράσει, και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
Το ριζότο μας είναι έτοιμο μόλις έχει γίνει αρκετά μαλακό αλλά ακόμα κολλάει ελαφρώς στο δόντι σαν μαστίχα, που είναι και το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για να γίνει κρεμώδες, και σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο.
Η Συνταγή είναι από Tonia Oikonomou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.