Συνταγές
Πολύ ωραία τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα – ακολουθεί αναλυτική συνταγή
Η Συνταγή είναι από Litsa Talaiporou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
τρία κιλά αλεύρι για τσουρέκια ένα ζαχαρούχο γάλα τρία κουτιά από το ζαχαρούχο γάλα ζάχαρη 2 βανίλιες 6 αυγά 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα σπορέλαιο
Είναι τέλειο ή Μπορείτε να βάλετε όπως έκανα εγώ σήμερα ένα κουτί βούτυρο ένα κουτί λάδι 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα ένα πορτοκάλι και το ξύσμα 200 γρ μαγιά νωπη 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν 3 κουτιά από το ζαχαρούχο γάλα ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα γενικώς τα 4 πρώτα υλικά και βάζω και το λάδι μέσα το ανακατεύουμε να διαλυθεί πολύ καλά η ζάχαρη και μετά το βάζω μέσα στην ζύμη που είναι με τη με τη Μάγια
ανακατεύουμε πολύ καλά τα υπόλοιπα υλικά και τελευταία το αλεύρι ζυμώνουμε πολύ καλά το αφήνουμε δύο ώρες να φουσκώνει και μετά το πλάθουμε
Το ψήνουμε εφόσον περάσω Τα αυγουλάκια από πάνω με νερό και σουσάμι Το ψήνουμε στους 180 για 20-25 λεπτά
*βγαίνουν 3 μ 4 αλλά όσο πιο μικρά κ πιο πολλά
Πιο αναλυτικά..
Υλικα
1 κουτί ζαχαρουχο γαλα
3κουτια ζάχαρη
2κουτια ηλιέλαιο
3κουτια ζεστό νερό όχι καυτό να
1κγ μαστίχα
1και μισό κγ κακουλέ
2κγμαχλεπι
2.5πακετα αλεύρι γοχ η για τσουρέκια
6αυγα
1πορτοκαλι χυμό και ξύσμα
7φακελακια μαγια η200 γρ νωπή
2βανιλιες
Όλα τα μετρω με το κουτί του ζαχαρουχο. Το πλένω μετά από κάθε μέτρημα.
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζω τη μαγιά μαζί με το ζεστό νερό και 3κσ αλεύρι.ανακατευω και τη σκεπάζω. Στη συνέχεια έχω ζεσταίνει τον φούρνο στους 100 πάνω κάτω χλιαρος.
Σε μια κατσαρόλα έχω βάλει το γάλα και ρίχνω σιγά σιγά τη ζάχαρησε χαμηλή φωτια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει…δεν λιώνει τελείως εγώ ανακατεύω για 15, λεπτά περίπου.αποσυρω ρίχνω τις βανίλιες και μόλις χλιαρινει ρίχνω τα αυγά που τα έχω χτυπήσει πριν.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω τη μαγιά το μείγμα του γάλατος τα αρωματικά, το λάδι 1και μισό κουτί, το πορτοκάλι και το ξύσμα. το αλεύρι το κοσκινιζω αλλά και έτσι να μπει δεν υπάρχει πρόβλημα.αρχιζω και ρίχνω το αλεύρι και διπλώνω τη ζύμη μόλις είναι έτοιμη ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζω και διπλώνω μόλις είναι έτοιμο βάζω λίγο αλεύρι στα χέρια να βγάλω το υπόλοιπο μείγμα από τα χέρια και κάνω το τελευταίο δίπλωμα σκεπάζω σε ζεστό μέρος για 1 1/5 με 2, ώρες η στον φούρνο στους 50 βαθμούς πάνω κάτω.
Πλαθω αλείφω με ασπράδι και ρίχνω αμύγδαλα ή σουσάμι και σκεπάζω για μιση ώρα.
Προθερμασμενος φούρνος στους 180 πάνω κάτω περίπου 40 – 50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Η Συνταγή είναι από Litsa Talaiporou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.