Συνταγές
Τέλειο σπιτικό ψωμί – το πιο ωραίο πολύσπορο που έχετε φτιάξει
Η Συνταγή είναι από Xristina Xristidi-Xatzidaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
1 Ένα ποτήρι του νερού αλεύρι ζυμωτό ( κίτρινο), ή για όλες τις χρήσεις, 1 ένα ποτήρι του νερού αλεύρι ολικής άλεσης, 1 ένα ποτήρι νερό από την βρύση, ένα χαρτάκι μαγιά, 1 κ.γ. γεμάτη αλάτι ,1 κ.σ.ζάχαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σπόροι διάφοροι ηλιόσποροι, κολοκυθόσπορο κ.λ.π. Εγώ έριξα δύο κ.σ. αναμικτους σπόρους και ηλιόσπορους.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη ριχνουμε τα άλευρα, την μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα να αναμιχτουν τα στερεά υλικά μου. Μετά κάνουμε λακκούβα και ριχνουμε το λάδι, το νερό και τους σπόρους. Ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα και μετά με το χέρι.
Ισως χρειαστεί λίγο αλευρακι ακόμα. Κάνουμε μια μπάλα, το σκεπαζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη 2 ώρες. Μετά αλευρώνουμε τα χέρια μου και τον πάγκο μου και το ζυμωνω λίγο, ίσα να ξεφουσκωσει. Το ανοίγουμε σαν λαγάνα και το τυλιγω .
Μετά το κάνουμε σαν φρατζόλα και το βάζω στο ταψί μου που το έχω λαδώσει ελαφρά και αλευρωσει. Μπορείτε να βάλετε αντικολητικο χαρτί και να το πασπαλισετε με λίγο αλευρακι. Μετά το χαραζουμε ελαφρά και το βρεχουμε με πινέλο με νερό. Ρίχνουμε πάνω λίγους σπόρους.
Το βάζουμε στον σβηστό φούρνο για μια ώρα σκεπασμένο με πετσέτα. Μετά βγάζουμε την πετσέτα και ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για μισή ώρα ή λίγο παραπάνω. Αν πάρει χρώμα νωρίς, βάλτε αλουμινόχαρτο.
Είναι υπέροχο ψωμί και εύκολο.
Η Συνταγή είναι από Xristina Xristidi-Xatzidaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.